Czosnek to warzywo, które jest dostępne cały rok. I świetnie, bo podkreśla smak niemal każdego dania, ale tylko, gdy jest świeży i soczysty. Ten zleżały, który zaczyna brązowieć i mięknąć, nie nadaje się już do potraw. Może zepsuć ich smak i nadać im goryczkę. Dlatego przechowuj go w jeden prawidłowy sposób. I nie jest to lodówka.

Dlaczego nie należy przechowywać czosnku w lodówce?

Lekko licząc, pewnie połowa Polaków (a może i więcej) trzyma czosnek w pojemnikach na warzywa lub w bocznych półkach na drzwiach lodówki. Robimy to odruchowo, wkładając go razem z pozostałymi zakupami. Choć wiele warzyw rzeczywiście powinno się tam znaleźć (np. sałata, kapusta, marchew czy pietruszka), to na pewno nie czosnek.

Ten błąd w przechowywaniu niszczy jego smak. W lodówce znajduje się sporo wilgoci, która sprawia, że staje się miękki i mało aromatyczny, a dodatkowo szybciej się psuje. Zleżały czosnek tak naprawdę nadaje się jedynie do wyrzucenia. Marnujesz w ten sposób jedzenie i wydajesz wcześniej pieniądze na darmo.

Najlepsza temperatura do przechowywania czosnku to pomiędzy 15 a 20 stopni Celsjusza, więc lodówka, to zdecydowanie za zimne miejsce dla niego. Gdzie zatem warto go trzymać?

Gdzie przechowywać czosnek?

Czosnek należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Idealnie sprawdzi się spiżarnia, jeśli ją masz, lub kuchenna szafka (unikaj takich obok piekarnika czy kuchenki, w których może być za ciepło). Dzięki temu nie będzie kiełkował, a także pozostanie dłużej świeży. Trzymaj go razem z cebulą, nie tylko będziesz miał je zawsze pod ręką, ale również oba te warzywa lubią być trzymane w podobnych warunkach.

Czosnek możesz położyć „luzem” albo włożyć do dowolnego pojemnika. Długo poleży również w zwykłym koszyczku. Sprawdzi się także papierowa torebka. Jednak nie wkładaj go do foliowych worków. Te mogą sprawić, że czosnek szybko zmięknie i straci aromat. W ten sposób warto przechowywać główki czosnku, natomiast już obrane ząbki powinny trafić do lodówki i zostać szybko zjedzone, zanim zmiękną i stracą aromat.

Jak jeszcze można przechowywać czosnek?

Jeśli masz miejsce w spiżarni, to zapleć czosnek w wianki i zawieś je na sznurku. Tak robiła moja babcia, choć wieszała je zazwyczaj pod domem. Powietrze sprawia, że czosnek dłużej pozostaje aromatyczny i jędrny.

W ten sposób warto przechowywać świeżo zerwany czosnek (utnij go z łodygami i zwiąż sznurkiem). Ten prosty patent sprawi, że przeschnie i nie spleśnieje. Po kilku tygodniach wiszenia możesz go zdjąć i przenieść spod domu do ciemniejszego miejsca, aby nie zaczął kiełkować.