Nie dość, że poróżnić potrafią same składniki, to jeszcze dla każdego „idealne ciasto na pierogi" oznacza coś innego. Jedni lubią, kiedy całkiem rozpływa się w ustach, drudzy wolą, gdy stawia lekki opór pod zębami, jak makaron ugotowany al dente. Dla części z nas najważniejszy jest smak, a niektórzy na pierwszym miejscu stawiają łatwość przygotowania i cenią sobie elastyczne ciasto, które nie rwie się podczas sklejania i gotowania. Myślę, że udało mi się pogodzić wszystko na raz, ale moje składniki mogą budzić pewne kontrowersje, zwłaszcza wśród tych, którzy robią pierogi tylko z mąki i wody. 

Z czego powstaje najlepsze ciasto na pierogi?

Mam wrażenie, że to ciasto na pierogi łączy wszystkie triki, jakie znam. Ale wbrew pozorom nie robi zbyt dużego zamieszania ani nie wymaga więcej pracy niż zwykle. Sprowokuje do dyskusji zarówno tych, którzy dodają jajko, jak i tych, którzy go nie używają, bo w przepisie znajdują się wyłącznie żółtka, bez białek. Oprócz mąki potrzebne będą też woda, masło i sól. Sprawa ze składnikami nie jest jednak tak oczywista, jak mogłoby się wydawać, bo:

  • woda musi być bardzo gorąca – wtedy mąka się zaparzy i straci swój surowy, skrobiowy smak, a ciasto wyjdzie delikatne, a jednocześnie elastyczne;
  • liczy się dobór odpowiedniej mąki – najlepiej sprawdzi się mąka poznańska typ 500;
  • masło trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, żeby zyskało temperaturę pokojową, nie będziemy go roztapiać i studzić. Kiedy jest miękkie, ale nie płynne, łatwiej jest zagnieść ciasto i kontrolować jego konsystencję.

Poza tym ważna jest też odpowiednia technika, zwłaszcza gdy zagniatasz ciasto ręcznie. Gorącą wodę trzeba od razu połączyć z mąką, ale będzie parzyć dłonie, dlatego potrzebujesz zrobić „studnię". Wlewasz w nią wrzątek i stopniowo łączysz go z sypkim składnikiem, najlepiej za pomocą skrobki. 

Pamiętaj też, że ciasto powinno odpoczywać przez minimum 30 minut. Inaczej podczas rozwałkowywania będzie się kurczyć i nici ze zgrabnych pierogów.   

Jak zrobić pierogi na żółtkach?

Składniki:

  • 500 g mąki typ 500
  • 350 ml wody
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Wyjmij jajka i masło z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy nad ciastem.
  2. Wymieszaj mąkę z solą i wysyp ją na stolnicę. Zrób w środku wgłębienie. Wlej w nie wrzątek. Ostrożnie mieszaj składniki od wewnątrz, stopniowo zasypując wodę mąką. 
  3. Dodaj żółtka (białka zachowaj i wykorzystaj do zrobienia bezy lub omletu, możesz je też zamrozić) oraz masło. 
  4. Ciasto na pierogi wyrabiaj przez 15 minut. Dociskaj je do blatu nadgarstkiem, żeby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Jeśli wydaje ci się zbyt miękkie i klejące, możesz podsypać je odrobiną mąki. 
  5. Kiedy ciasto stanie się całkowicie gładkie i sprężyste, przykryj je ściereczką lub miską i odłóż na 30 minut. Potem jest już gotowe, by je rozwałkować i faszerować.

Ciasto pod każdy farsz – kilka inspiracji

Najpiękniejsze jest to, że ciasto na żółtkach jest niezwykle uniwersalne. Pasuje zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Ponieważ jest delikatnie maślane i ma ładny, żółciutki kolor, dobrze sprawdzi się jako „opakowanie" dla owoców latem. A skoro już masz idealne ciasto, możesz wypróbować różne, mniej lub bardziej tradycyjne przepisy, na przykład na:

  • pierogi z białą kiełbasą – to świetna alternatywa dla standardowych pierogów z mięsem. Mniej pracy, a farsz pięknie pachnie majerankiem
  • pierogi z malinami – smak wakacji. Świetnie smakują polane słodką śmietanką. Możesz też wykorzystać jeżyny lub poziomki.
  • pierogi ze słodką kapustą i ziemniakami – jako konkurencja dla oklepanych pierogów ruskich. Dodaj jeszcze kwaśne jabłko, a farsz będzie tryskał smakiem.