Kiedy na zewnątrz zaczyna się plucha, a dni stają się krótsze, nie ma nic lepszego niż zapach domowego ciasta. W tym roku polecam postawić na dynię. Ten przepis to kwintesencja jesieni. Jest prosty, szybki i sprawdzony. Ciasto wychodzi idealnie wilgotne, a dodatek czekoladowych groszków sprawia, że jest wręcz uzależniające. Przygotuj się na to, że zniknie z blachy szybciutko.

Sezon na dynie rozpoczęty. Jakie wybierać?

Jesień to idealny czas, by z dyni wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Ta pomarańczowa olbrzymka to nie tylko symbol Halloween, ale przede wszystkim niezwykle wszechstronny i zdrowy składnik. Jest idealny zarówno do zup, jak i deserów. Pamiętaj, że nie każda dynia nadaje się do wszystkiego. Jak zatem wybrać idealną odmianę?

Najlepsza do pieczenia ciast jest dynia hokkaido, która ma intensywnie pomarańczowy, słodki miąższ i nie trzeba jej obierać. Świetnie sprawdzi się też dynia piżmowa, która doda kremowej konsystencji i delikatnego, orzechowego posmaku. Najlepiej, wybieraj dynie o gładkiej skórce, bez uszkodzeń, które wydają głuchy dźwięk przy pukaniu. Ten ostatni, to znak, że są dojrzałe i pełne smaku.

Przepis na jesienne ciasto dyniowe

Ciasto jesienne będzie świetnie smakować nie tylko z dodatkiem śliwek, jabłek czy marchewki. Także wtedy, gdy jako jego bazę wybierzesz dynię. Chociaż ta pomarańczowa kula wielu osobom nadal kojarzy się głównie z zupą dyniową, to również świetny składnik deserów. To ciasto z mojego przepisu jest bajecznie proste i zawsze wychodzi.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • ok. 1/2 średniej wielkości dyni hokkaido
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 szklanki groszków czekoladowych do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj puree z dyni hokkaido. Wyszoruj dynię, pozbaw ją ogonka i pestek. Nie musisz jej obierać ze skóry. Pokrój na kawałki i upiecz w 190°C, aż będzie tak miękka, że dosłownie rozpadnie się pod naciskiem widelca. Możesz też kupić gotową pulpę z dyni.
  2. W dużej misce ubij cukier z jajkami na puszystą masę. Dodaj olej i przygotowane puree z dyni. Zmiksuj całość, aż składniki się ze sobą połączą.
  3. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz dodatkowo dorzucić szczyptę gałki muszkatołowej.
  4. Stopniowo wmiksuj suche składniki do mokrej masy, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Nie miksuj zbyt długo, by ciasto nie stało się twarde.
  5. Delikatnie wmieszaj groszki czekoladowe za pomocą drewnianej szpatułki.
  6. Przelej do niej ciasto do aluminiowej lub blaszanej keksówki. (Jeśli wybierzesz blaszaną, wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia).
  7. Piecz jesienne ciasto z dyni przez 60 minut w 180°C (bez termoobiegu), aż do tzw. suchego patyczka. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem.