Kiedy na zewnątrz zaczyna się plucha, a dni stają się krótsze, nie ma nic lepszego niż zapach domowego ciasta. W tym roku polecam postawić na dynię. Ten przepis to kwintesencja jesieni. Jest prosty, szybki i sprawdzony. Ciasto wychodzi idealnie wilgotne, a dodatek czekoladowych groszków sprawia, że jest wręcz uzależniające. Przygotuj się na to, że zniknie z blachy szybciutko.
Sezon na dynie rozpoczęty. Jakie wybierać?
Jesień to idealny czas, by z dyni wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Ta pomarańczowa olbrzymka to nie tylko symbol Halloween, ale przede wszystkim niezwykle wszechstronny i zdrowy składnik. Jest idealny zarówno do zup, jak i deserów. Pamiętaj, że nie każda dynia nadaje się do wszystkiego. Jak zatem wybrać idealną odmianę?
Najlepsza do pieczenia ciast jest dynia hokkaido, która ma intensywnie pomarańczowy, słodki miąższ i nie trzeba jej obierać. Świetnie sprawdzi się też dynia piżmowa, która doda kremowej konsystencji i delikatnego, orzechowego posmaku. Najlepiej, wybieraj dynie o gładkiej skórce, bez uszkodzeń, które wydają głuchy dźwięk przy pukaniu. Ten ostatni, to znak, że są dojrzałe i pełne smaku.
Przepis na jesienne ciasto dyniowe
Ciasto jesienne będzie świetnie smakować nie tylko z dodatkiem śliwek, jabłek czy marchewki. Także wtedy, gdy jako jego bazę wybierzesz dynię. Chociaż ta pomarańczowa kula wielu osobom nadal kojarzy się głównie z zupą dyniową, to również świetny składnik deserów. To ciasto z mojego przepisu jest bajecznie proste i zawsze wychodzi.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- ok. 1/2 średniej wielkości dyni hokkaido
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 szklanki groszków czekoladowych do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Przygotuj puree z dyni hokkaido. Wyszoruj dynię, pozbaw ją ogonka i pestek. Nie musisz jej obierać ze skóry. Pokrój na kawałki i upiecz w 190°C, aż będzie tak miękka, że dosłownie rozpadnie się pod naciskiem widelca. Możesz też kupić gotową pulpę z dyni.
- W dużej misce ubij cukier z jajkami na puszystą masę. Dodaj olej i przygotowane puree z dyni. Zmiksuj całość, aż składniki się ze sobą połączą.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz dodatkowo dorzucić szczyptę gałki muszkatołowej.
- Stopniowo wmiksuj suche składniki do mokrej masy, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Nie miksuj zbyt długo, by ciasto nie stało się twarde.
- Delikatnie wmieszaj groszki czekoladowe za pomocą drewnianej szpatułki.
- Przelej do niej ciasto do aluminiowej lub blaszanej keksówki. (Jeśli wybierzesz blaszaną, wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia).
- Piecz jesienne ciasto z dyni przez 60 minut w 180°C (bez termoobiegu), aż do tzw. suchego patyczka. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem.
















