Andrzejkowa domówka aż się prosi o odpowiednie, efektowne menu. Co roku kombinuję, czym jeszcze mogłabym zaskoczyć swoich gości. Tym razem planuję wieczór w iście hiszpańskim stylu - przy listopadowej niepogodzie już mnie kusi, żeby przenieść się na chwilę w jakiś cieplejszy zakątek świata. Uwielbiam hiszpańską kuchnię, więc mój wybór padł na pyszną paellę jako danie główne. Jeśli uda mi się kupić dobrą mieszankę z owocami morza, będą grać pierwszoplanową rolę w tej potrawie .Jeśli nie, z piersią kurczaka wszystko wyjdzie równie dobrze. 

Przepis na hiszpańską paellę na andrzejki

Składniki:

  • 400 g suchego ryżu
  • 3 szklanki bulionu
  • ok. 250 g piersi z kurczaka
  • opcjonalnie: ok. 450 g mieszanki owoców morza
  • 120 g groszku
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 2 spore pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • garść natki pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • odrobina kurkumy
  • do zaserwowania: cząstki cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź owoce morza. 
  2. Na dnie szerokiej patelni rozgrzej oliwę.
  3. Cebulę obierz i poszatkuj drobno. Podsmażaj kilka minut na niskiej mocy palnika.
  4. Paprykę umyj, oczyść i drobno pokrój. Wrzuć ją na patelnię.
  5. Dodaj listek laurowy i posiekany drobno czosnek.
  6. Wszystko podsmażaj kilka minut.
  7. Pomidory sparz wrzątkiem ze skórki i drobno pokrój. Dorzuć na patelnię. Dodaj sól, pieprz i słodką paprykę. Zamieszaj całość, smaż 5 minut bez przykrycia.
  8. Wlej do potrawy 1/2 szklanki wody, dodaj odrobinę kurkumy.
  9. Wszystko trzymaj na średnim ogniu przez 10 minut bez przykrycia.
  10. Potem dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, suchy ryż oraz posiekaną natkę.
  11. Wymieszaj wszystko, smaż 5 minut.
  12. Po 5 minutach zalej danie bulionem - nie dodawaj jednak od razu całości. Najpierw wlej 2 szklanki i w miarę redukcji płynu, obserwuj czy trzeba dolewać go więcej. Można to ocenić po mniej więcej 20 minutach gotowania paelli (nadal bez żadnej przykrywki). Gdy ryż wchłania bulion, nie mieszaj już potrawy.
  13. Finalnie gotuj danie aż do miękkości ryżu, w razie potrzeby dolewając jeszcze bulion. Ja zazwyczaj wykorzystuję jednak 3 szklanki wywaru, wszystko zależy jednak od rodzaju ryżu.
  14. Gdy ryż będzie miękki, dodaj owoce morza. Nadal nic nie mieszaj, dodaj jeszcze groszek. Nakryj całość pokrywką i gotuj jeszcze 15-20 minut.
  15. Paellę podawaj z natką i kawałkami cytryny.

Ważne porady

Jeśli chodzi o groszek, ja używam zawsze mrożonego. Jeśli masz dostęp do świeżego groszku cukrowego, też świetnie się sprawdzi. Zdecydowanie nie polecam używać groszku konserwowego, bo pomimo płukania pozostanie na nim specyficzny posmak zalewy. Jeśli nie wrzucasz do paelli owoców morza, dodaj więcej piersi z kurczaka. Świeże pomidory możesz zastąpić pomidorami z puszki. Najlepiej sprawdzi się ryż arborio, który jest idealny do paelli i risotto.