Ślązacy podchodzą do sprawy słodzenia masy makowej wyjątkowo przekornie. Zamiast ścigać się z resztą Polski w wyścigu o jak najsłodsze nadzienie do makowców i strucli, mają nieco inny patent. Do parzonego i mielonego maku sypią… sól.
Po co dodawać sól do masy makowej?
Jaki cel ma tego typu podejście do sprawy? Nie od dziś wiadomo, że sól nie tylko sprawia, że potrawy są po prostu słone. Każdy fan tego typu przysmaku jak słony karmel (i wszelkiego rodzaju słodyczy o tym właśnie smaki) dobrze wie, że sól lekko podkręca samą słodycz słodkich z natury deserów. W masie makowej ten patent sprawdza się wręcz śpiewająco. Chcesz się przekonać? Sprawdź koniecznie przepis poniżej.
Jeśli chciałbyś poznać jeszcze więcej równie ciekawych trików na dania świąteczne, wigilijne wypieki i inne wspaniałości, koniecznie zapisz się do naszego kanału nadawczego na Facebooku. Wystarczą dosłownie dwa kliknięcia i zapewnisz sobie codzienny dostęp do naszych najświeższych i najlepszych treści – będą przychodziły do ciebie dwa razy dziennie.
Przepis na struclę z makiem Remigiusza Rączki
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 370 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- ¾ szklanki mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 70 g masła
Składniki na masę makową
- 300 g mielonego maku
- 1 szklanka wrzątku
- 2-3 łyżki miodu
- 50 g rodzynek
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g płatków migdałowych
- kilka kropli olejku migdałowego
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 70 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 białka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Do mąki dodaj drożdże, 2 łyżki ciepłego mleka, łyżkę cukru – pomieszaj i odstaw do zaczyn do podrośnięcia. Następnie dodaj pozostałe składniki: 2 utarte z cukrem żółtka, resztę mleka i roztopione masło. Wyrób jednolite ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Zalej pomielony mak gorącą wodą do uzyskania wyraźnie wilgotnej, ale nie rzadkiej konsystencji. Dodaj do maku migdały, orzechy, rodzynki, miód, olejek migdałowy, powidła śliwkowe, startą skórkę z 1 cytryny, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. 2 białka ubij delikatnie rózgą. Lekko ubite białka wmieszaj do masy makowej. Przygotuj zasmażkę z masła i mąki – masło rozpuść i podsmaż, dodaj mąkę, po czym wlej ją do masy makowej.
- Podziel ciasto na dwie części (z tych składników wyjdą 2 mniejsze strucle) i rozwałkuj je do grubości 2-3 mm (prostokątna forma). Wysmaruj ciasto masą makową. Zwiń ciasto w rulon, końcówki wciśnij do środka.
- Na blasze wyłóż papier do pieczenia. Posmaruj go mlekiem i połóż na nim struclę. Zawiń ją papierem w formę rulonu – to pomoże w jej równomiernym wypieczeniu. Piecz przez ok. 30 min w temp. 200 st. (góra-dół). Gotową struclę ozdób lukrem z dodatkiem migdałów, orzechów lub w inny sposób.
Smacznego!
Źródło: Rączka Gotuje/YouTube

















