Dlaczego właśnie ten przepis? Bo to taka przekąska, którą możesz przygotować dosłownie w kilka minut i nie potrzebujesz do tego specjalnych umiejętności kulinarnych. Składniki są tanie, dostępne i można je łatwo dopasować do własnych upodobań. No i co najważniejsze - smakują każdemu. Ser, szynka, ciasto francuskie - klasyka, która nigdy nie zawodzi.
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego (ok. 275 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego sosu pomidorowego, ewentualnie ketchupu
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
- 100 g startego sera żółtego
- 4-5 plasterków szynki lub innej ulubionej wędliny
- 1 jajko (do posmarowania)
Sposób przygotowania:
- Rozwiń ciasto francuskie na papierze, na którym było zawinięte.
- Posmaruj równomiernie całość koncentratem pomidorowym lub sosem.
- Posyp ziołami: oregano lub mieszanką ziół prowansalskich.
- Rozłóż cienko pokrojoną szynkę, a na nią wsyp starty ser.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.
- Pokrój ostrym nożem na plasterki grubości ok. 1,5-2 cm.
- Ułóż ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy.
- Posmaruj wierzch każdego kawałka roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C, góra-dół) i piecz przez ok. 15 minut, aż się ładnie zarumienią.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw na chwilę, żeby lekko przestygły - łatwiej się je wtedy zjada.
Pomysły na zamienniki składników
Możesz śmiało zmieniać dodatki: zamiast szynki użyj salami albo boczku. Ser żółty możesz zastąpić mozzarellą, serem feta albo startym parmezanem. Do środka pasują też oliwki, suszone pomidory, cebulka albo pieczarki - tylko pamiętaj, żeby dobrze odsączyć składniki, żeby ciasto nie zrobiło się mokre. Zamiast sosu pomidorowego możesz dać pesto - zielone lub czerwone.
Praktyczne porady
Żeby ułatwić sobie pracę, trzymaj ciasto w lodówce do ostatniej chwili - ciepłe będzie się rozciągać i może się rozklejać przy zwijaniu. Jeśli chcesz, żeby były bardziej wyraziste, możesz dodać szczyptę czosnku granulowanego lub odrobinę ostrej papryki. Ślimaczki możesz przygotować kilka godzin wcześniej, przechować w lodówce i upiec tuż przed podaniem.
Na jaką okazję będą idealne?
Ślimaczki to przekąska uniwersalna - sprawdzą się nie tylko na andrzejki, ale i na sylwestra, urodziny, wieczór filmowy czy spotkanie z przyjaciółmi. Możesz podać je na ciepło lub na zimno, ale najlepiej smakują świeżo po upieczeniu. Fajnie wyglądają na desce lub półmisku - można je ułożyć w okrąg lub spiralę, będą wtedy wyglądać jeszcze bardziej efektownie.
















