Dlaczego właśnie ten przepis? Bo to taka przekąska, którą możesz przygotować dosłownie w kilka minut i nie potrzebujesz do tego specjalnych umiejętności kulinarnych. Składniki są tanie, dostępne i można je łatwo dopasować do własnych upodobań. No i co najważniejsze - smakują każdemu. Ser, szynka, ciasto francuskie - klasyka, która nigdy nie zawodzi.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego sosu pomidorowego, ewentualnie ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
  • 100 g startego sera żółtego
  • 4-5 plasterków szynki lub innej ulubionej wędliny
  • 1 jajko (do posmarowania)

Sposób przygotowania:

  1. Rozwiń ciasto francuskie na papierze, na którym było zawinięte.
  2. Posmaruj równomiernie całość koncentratem pomidorowym lub sosem.
  3. Posyp ziołami: oregano lub mieszanką ziół prowansalskich.
  4. Rozłóż cienko pokrojoną szynkę, a na nią wsyp starty ser.
  5. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.
  6. Pokrój ostrym nożem na plasterki grubości ok. 1,5-2 cm.
  7. Ułóż ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy.
  8. Posmaruj wierzch każdego kawałka roztrzepanym jajkiem.
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C, góra-dół) i piecz przez ok. 15 minut, aż się ładnie zarumienią.
  10. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na chwilę, żeby lekko przestygły - łatwiej się je wtedy zjada.

Pomysły na zamienniki składników

Możesz śmiało zmieniać dodatki: zamiast szynki użyj salami albo boczku. Ser żółty możesz zastąpić mozzarellą, serem feta albo startym parmezanem. Do środka pasują też oliwki, suszone pomidory, cebulka albo pieczarki - tylko pamiętaj, żeby dobrze odsączyć składniki, żeby ciasto nie zrobiło się mokre. Zamiast sosu pomidorowego możesz dać pesto - zielone lub czerwone.

Praktyczne porady

Żeby ułatwić sobie pracę, trzymaj ciasto w lodówce do ostatniej chwili - ciepłe będzie się rozciągać i może się rozklejać przy zwijaniu. Jeśli chcesz, żeby były bardziej wyraziste, możesz dodać szczyptę czosnku granulowanego lub odrobinę ostrej papryki. Ślimaczki możesz przygotować kilka godzin wcześniej, przechować w lodówce i upiec tuż przed podaniem. 

Na jaką okazję będą idealne?

Ślimaczki to przekąska uniwersalna - sprawdzą się nie tylko na andrzejki, ale i na sylwestra, urodziny, wieczór filmowy czy spotkanie z przyjaciółmi. Możesz podać je na ciepło lub na zimno, ale najlepiej smakują świeżo po upieczeniu. Fajnie wyglądają na desce lub półmisku - można je ułożyć w okrąg lub spiralę, będą wtedy wyglądać jeszcze bardziej efektownie.