Zamiast znów podawać na święta klasyczny sernik krakowski czy wersję z rosą lub owocami, podsuń bliskim coś innego. Przepis Strzelczyka zachwyca efektownym wyglądem i fantastycznym połączeniem miękkiej masy z kruchymi płatami ciasta. Sprawdź, co tym razem wymyślił jeden z ulubionych kucharzy internautów.
Jak przygotować sernik, który wyróżni się na stole? Strzelczyk łączy 2 ciasta w 1
Jeśli szukasz deseru, który zrobi wrażenie, a jednocześnie nie wymaga mistrzowskich umiejętności, Strzelczyk ma coś idealnego. Na swoim kanale pokazał gotowany sernik przekładany miodowymi blatami. Efekt? Zestawienie puszystej masy serowej z kruchymi warstwami znanymi z miodownika.
Sama masa serowa również różni się od typowych: podgrzewasz w garnku twaróg z wiaderka razem z masłem, cukrem, jajkami, proszkiem budyniowym i mlekiem skondensowanym. Kiedy masa zgęstnieje, po prostu rozprowadzasz ją na upieczonych uprzednio miodowych plackach. Nic już nie pieczesz po przełożeniu miodowych blatów serem, całość stężeje w lodówce.
Gotowany sernik na miodowych plackach – przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki
Ciasto miodowe:
- 600 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 130 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 łyżka octu
Masa serowa:
- 150 g masła
- 1,5 kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 80 ml mleka
- 80 g budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki wanilii w płynie
- 250 g słodzonego mleka skondensowanego
Polewa:
- 100 g czekolady
- 60 ml mleka
Przygotowanie krok po kroku
- Rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj cukier puder i miód, dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj sodę wymieszaną z octem i zamieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw, by masa karmelowa wystygła.
- Do zimnej masy wbij jajka i połącz składniki. Wsypuj stopniowo mąkę, mieszając do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Przenieś na blat i chwilę ręcznie wyrabiaj.
- Podziel ciasto na 4 części. Każdą rozwałkuj na wielkość tortownicy (ok. 25 cm) i piecz około 7 minut w 180°C. Ostudź miodowe placki.
- Przygotuj serową masę: w garnku rozpuść masło z cukrem i wanilią. Dodaj twaróg i dobrze wymieszaj. Następnie wprowadź jajka, cały czas mieszając.
- W osobnej miseczce połącz mleko z proszkiem budyniowym na gładką mieszankę. Wlej ją do sera i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj mleko skondensowane i zagotuj, mieszając do zgęstnienia. Odstaw na około 10 minut.
- Na dnie okrągłej formy ułóż pierwszy blat miodowy. Rozprowadź około 1,5 cm masy serowej. Powtarzaj układanie warstw: blat – ser – blat – ser, aż skończą się składniki. Ostatnia warstwa to ciasto miodowe.
- Wstaw sernik do lodówki na całą noc. Rano delikatnie wyjmij go z formy.
- Wykończ deser. Rozpuść czekoladę z mlekiem, przygotowaną polewę wylej na wierzch i wygładź.
Smacznego!
















