Tomasz Strzelczyk robi grzybki do słoików na zimę prosto i bez udziwnień. Bez wymyślnych składników, z prostych produktów powstają pyszne grzybki marynowane. Do sałatki, na kanapki, do koreczków, zup czy sosów są niezastąpione. Smakują genialnie, dzięki łatwej zalewie z wyrazistymi dodatkami. W takich grzybkach zakochasz się od pierwszego kęsa.

Grzybki w occie Tomasza Strzelczyka

Przepis na grzybki marynowane Tomasza Strzelczyka jest bardzo prosty i zrobisz go niemal błyskawicznie. Najwięcej czasu zajmuje oczywiście oczyszczenie grzybów. Do marynowania możesz wykorzystać niemal dowolne gatunki. Sprawdzą się zarówno podgrzybki, prawdziwki, jak i opieńki. Większe okazy pokrój na mniejsze kawałki tak, by wszystkie grzyby były podobnej wielkości. Zanim włożysz je do słoików, obgotuj je krótko. Na koniec zalej je aromatyczną zalewą octową z dodatkiem cebuli, cukru, pieprzu i gorczycy. Dzięki niej grzybki są lekko octowe, słodko-ostre, idealne do podgryzania na spotkaniu z przyjaciółmi. Strzelczyk przygotowuje zalewę w proporcji 2:1 (na dwie części wody, daje jedną część octu), ale używa łagodniejszego octu 6%. Jeśli masz klasyczny ocet 10%, to zmniejsz jego ilość o połowę. Inaczej grzybki mogą wyjść za ostre.

Adobe Stock, Fotopogledi

Przepis na grzybki w occie

Składniki:

  • 500 g prawdziwków
  • 500 g podgrzybków
  • 500 g opieniek
  • 3 l wody
  • 5 sporych cebul
  • 1 łyżka gorczycy
  • 12 liści laurowych
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 20 ziaren pieprzu
  • 1,5 l octu 6%

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść z ziemi, liści i mchu oraz opłucz je pod zimną wodą. Małe zostaw w całości, a większe pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę. Wkładaj do niej grzyby partiami i gotuj przez 1 minutę. Obgotowane grzyby wyjmij z wody i przełóż do miski, aby ostygły.
  3. Następnie przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, wsyp przyprawy: liście laurowe, gorczycę, sól, pieprz i cukier. Gotuj całość przez 10 minut. 
  4. Po tym czasie wlej ocet do zalewy i zagotuj całość ponownie.
  5. Grzyby ułóż w wyparzonych i osuszonych słoikach. Zalej je przygotowaną zalewą i zakręć szczelnie. 
  6. Na koniec słoiki pasteryzuj. Ustaw je na dużej blaszce (na dno rozsyp sól). Blachę włóż do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 130 stopni i pasteryzuj słoiki przez pół godziny, licząc od momentu nagrzania się piekarnika. Po tym czasie zostaw je w piekarniku do ostudzenia. Przechowuj słoiczki w suchym i chłodnym miejscu. 

Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA.