Opieńki po angielsku nazywane są „honey mushroom” - miodowymi grzybami. Apetycznie - mimo, że z wyglądu są dość niepozorne. To opieńki miodowe - bo są jeszcze inne, w tym po prostu jadalne. Z patelni, na maśle, z cebulką i chlebem, smakują równie dobrze jak kurki, choć nie wolno wrzucać ich na nią bez wcześniejszej, krótkiej, ale niezbędnej obróbki. Dzięki temu konsystencja grzybów będzie lepsza. Poprawna obróbka uratuje cię przed kłopotami. Wpłynie też na smak grzybków. To nie kurki, które będą najsmaczniejsze bez podgotowywania.
Gdzie szukać opieńków?
Opieńki rosną w dużych skupiskach, zazwyczaj w wilgotnych lasach liściastych oraz mieszanych. Lubią rosnąć wśród gęstych traw, w sąsiedztwie dębów, brzóz i buków, wokół pni i korzeni drzew. Mają charakterystyczne pomarańczowe kapelusze. Im starsze okazy, tym jaśniejsze, a brzegi kapelusza się rozchylają. Młode opieńki miodowe pod kapeluszami mają białe lub kremowe blaszki. Starsze opieńki mogą zmieniać kolor blaszek na rdzawy. Najlepiej zbierać młodsze egzemplarze, bo są smaczniejsze. Sezon trwa od września do listopada. Co ciekawe, opieńki miodowe świecą w ciemności zielonkawym światłem - po tym również można je rozpoznać. Gdy znajdziesz duże skupisko, grzybobranie może szybko się skończyć, bo bywa ich naprawdę mnóstwo.
Getty/iStock MaximFesenko
Jeśli nie jesteś pewny, co zbierasz, zostaw grzyby w lesie dla bardziej doświadczonych zbieraczy. Można je pomylić ze sporą ilością innych gatunków, w tym np. z trującymi opieńkami fałszywymi. Podobnie jak jadalne czy miodowe, opieńki fałszywe rosną przy pniach drzew. Mają jednak sino-fioletowe lub zielonkawe blaszki. Opieńki jadalne mają blaszki żółto-brązowe.
Jak obrabiać opieńki przed jedzeniem?
Nieodpowiednio przyrządzone opieńki będą nie tylko niesmaczne. Brak dostatecznej wiedzy na temat obróbki tych grzybów może poskutkować dolegliwościami żołądkowymi. Dlatego przed smażenie zawsze opieńki podgotowujemy przez ok. 15-20 minut. Nawet dłuższe gotowanie im nie zaszkodzi - pozostaną jędrne i smaczne. W tym czasie, podczas gotowania, na powierzchni wody będzie pojawiać się piana, którą należy ściągać łyżką - jak szumy z rosołu. Gotuj grzyby pod przykrywką, bo nawet opary mogą być szkodliwe - mogą powodować bóle głowy.
Po wygotowaniu grzybów wodę należy dokładnie odlać, a grzyby dokładnie wypłukać w zimnej wodzie - i przed smażeniem najlepiej osuszyć ręcznikiem papierowym. Dopiero tak przygotowane grzyby nadają się na zupę czy sos.
Gdzie najlepiej sprawdzą się opieńki?
Opieńki mają słodkawy i lekko orzechowy smak, dzięki czemu są naprawdę wszechstronne. Nadają się nie tylko na zupę czy sos, ale też do gulaszy, potrawek (w tym strogonowa), a także do zamarynowania czy zalania solanką po wygotowaniu. Potem wystarczy wypłukać grzyby z solanki - smakują jak świeże. Nadają się też do rozmaitych farszów - do pierogów czy krokietów.
















