Masz ochotę coś słodkiego, puszystego i truskawkowego? Racuchy z truskawkami z przepisu Tomka Strzelczyka to ideał. Są miękkie, lekkie i delikatne. Przygotuj je na leniwe weekendowe śniadanie lub deser. Najlepiej smakują świeżo usmażone, oprószone cukrem pudrem.

Jak zrobić racuchy drożdżowe z truskawkami z przepisu Tomka Strzelczyka?

Przepisy Tomasza Strzelczyka przyciągają, bo są proste, a jednak mają w sobie coś wyjątkowego. Tak jest też z tymi racuchami. Twaróg w cieście sprawia, że placki są nie tylko pulchne, ale też lekko wilgotne  Dodatek truskawek nadaje im świeżości i słodkości. Tomek zwraca uwagę na szczegóły: odpowiednia temperatura mleka, delikatne łączenie składników, wolne smażenie. To małe rzeczy, które robią dużą różnicę.

Przepis na puchate racuchy drożdżowe z truskawkami od Tomka Strzelczyka

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 70 g twarogu półtłustego
  • 180 g truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Podgrzej mleko – ma być ciepłe, ale nie gorące.
  2. W dużej misce rozkrusz drożdże, posyp je 1 łyżką cukru i zalej letnim mlekiem.
  3. Dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż zaczyn się spieni.
  4. W tym czasie umyj i pokrój truskawki na kawałki na większe lub mniejsze kawałki, jak lubisz.
  5. Do wyrośniętego zaczynu dodaj całe jajko i żółtko, wymieszaj.
  6. Dodaj twaróg, najlepiej półtłusty, rozdrobniony widelcem. Możesz wykorzystać też twaróg sernikowy.
  7. Stopniowo wsyp resztę mąki, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
  8. Wlej rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj ciasto. Będzie dość gęste i lepkie.
  9. Na końcu delikatnie wmieszaj pokrojone truskawki.
  10. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  11. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane.
  12. Łyżkę zamocz w gorącej wodzie, nabieraj porcje ciasta i nakładaj na rozgrzaną patelnię, formując nieduże placuszki.
  13. Smaż na bardzo małym ogniu. Racuchy muszą powoli się rumienić i rosnąć.
  14. Gdy się zarumienią z jednej strony, delikatnie przewróć na drugą.
  15. Usmażone racuchy odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, nie układaj ich jeden na drugim.
  16. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Porady dotyczące przepisu na racuchy drożdżowe z truskawkami od Strzelczyka

  • Jeśli nie masz twarogu półtłustego, możesz użyć ricotty lub serka mascarpone, racuchy wyjdą wtedy jeszcze delikatniejsze.
  • Zamiast truskawek sprawdzą się inne sezonowe owoce: borówki, maliny, jabłka pokrojone w cienkie plasterki.
  • Jeśli chcesz, żeby były bardziej wyraziste w smaku, dodaj odrobinę skórki z cytryny lub pomarańczy.
  • Do smażenia najlepiej używać masła klarowanego, racuchy nabiorą wtedy lekko orzechowego aromatu.
  • Pamiętaj, by smażyć racuchy na wolnym, niewielkim ogniu. Tylko wtedy upieką się w środku.