Jaki tort zrobić na komunię, urodziny i wszelkie inne uroczystości rodzinne? Ewa Wachowicz proponuje coś, co smakuje jak dubajska czekolada, ale w jeszcze lepszej wersji. Jej tort łączy puszysty biszkopt, chrupiące ciasto kataifi i kremową, serową masę z białą czekoladą oraz pistacjami. Brzmi dobrze? Zapewniamy, że smakuje jeszcze lepiej, więc koniecznie spróbuj. 

Jak zrobić tort pistacjowy z przepisu Ewy Wachowicz?

Tort z przepisu Ewy Wachowicz to nie jest kolejny zwyczajny biszkopt przełożony serkiem mascarpone z pastą pistacjową. Tutaj dodatkowo pojawia się oryginalne ciasto kataifi i to w dwóch odsłonach – jako efektowna „skorupka” z zewnątrz oraz pistacjowo-różana masa w środku. To sprawia, że tort ma ciekawą konsystencję, a do tego przepięknie prezentuje się na paterze. 

Do tego dochodzi jeszcze kremowa masa pistacjowa z białą czekoladą, która powstaje na bazie mielonego sera. Wszystkie smaki łączą natomiast puszyste blaty ciasta, a w tej roli występuje idealnie mięciutki i wyrośnięty biszkopt kakaowy z 6 jaj.

Jakby tego było mało, na sam koniec zostają jeszcze pistacje w karmelu, które dodają ekstra chrupkości i sprawiają, że tort wygląda jak milion dolarów. Zobacz poniżej dokładny przepis i spróbuj przyrządzić taki elegancki deser w domowym zaciszu. 

Przepis na tort pistacjowy Ewy Wachowicz

Składniki:

czekoladowy biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

chrupiąca warstwa kataifi

  • 1 opakowanie ciasta kataifi
  • 100 g masła

masa kataifi

  • pół opakowania ciasta kataifi
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki pasty pistacjowej
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżeczka wody różanej

masa serowa

  • 500 g twarogu (zmielonego dwukrotnie)
  • 2 łyżki pasty pistacjowej
  • 2 tabliczki białej czekolady

poncz

  • pół szklanki mocnej czarnej herbaty
  • sok z połowy cytryny

dekoracje

  • 2 garście solonych pistacji
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pół szklanki śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Upiecz biszkopt: Ubij białka ze szczyptą soli, a następnie dodaj cukier i dalej ubijaj. Do piany dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj całość. Wsyp przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Połącz masę i przelej do tortownicy (24 cm). Piecz w 180°C około 25 minut. Gotowy biszkopt czekoladowy wystudź i przekrój na dwa równe blaty.
  2. Przygotuj chrupkę z kataifi: Ciasto kataifi lekko rozplącz i wymieszaj z roztopionym masłem (100 g). W większej tortownicy (28 cm) ustaw rant mniejszej (24 cm) i włóż maślane ciasto kataifi pomiędzy obręcze. Piecz całość przez 35 minut w 180°C. Po upieczeniu wyjmij wewnętrzną obręcz i zostaw do wystudzenia.
  3. Zrób masę kataifi: Posiekaj ciasto kataifi i przesmaż je na 50 g masła, a następnie dodaj miód, pastę pistacjową, tahini i wodę różaną. Wymieszaj całość dokładnie.
  4. Zrób masę serową: Twaróg przepuść dwa razy przez maszynkę. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, lekko ostudź i zmiksuj z serem oraz pastą pistacjową.
  5. Złóż tort: Do obręczy z ciasta kataifi włóż pierwszy krążek biszkoptu i nasącz go herbatą z cytryną. Na to wyłóż masę serową, wyrównaj ją i przykryj drugim biszkoptem. Znów nasącz ciasto ponczem, a na wierzch wyłóż masę kataifi. Wstaw tort do lodówki na kilka godzin.
  6. Zrób dekorację: Na suchej patelni roztop cukier trzcinowy, a gdy zacznie się karmelizować, dodaj śmietankę i wymieszaj całość. Na koniec do karmelu wsyp pistacje, wymieszaj i przełóż całość na wierzch tortu. Gotowy deser włóż do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Źródło: ewawachowicz.pl