Na pierwszy rzut oka grylaż może wyglądać jak karmel z orzechami, ale to coś więcej. To masa, która powstaje przez podprażenie orzechów, a potem ich zatopienie w maśle, cukrze i miodzie. W wersji podstawowej wystarczy ją ostudzić i masz gotową warstwę do przełożenia kruchych blatów albo cienką warstwę do brownie. Ale wystarczy dodać do niej trochę śmietanki i zmienia się w puszysty, ale wciąż wyrazisty krem do tortów. Właśnie za tę wszechstronność go kocham.
Jak zrobić grylaż do ciasta lub tortu?
Orzechy muszą być dobrze podprażone – wtedy oddają więcej smaku. Masa nie może się przypalić, bo wtedy staje się gorzka. I najważniejsze: nie próbuj skracać czasu studzenia. Ciepły grylaż jest zbyt rzadki i może rozmiękczyć ciasto. Gdy dobrze wystygnie, uzyskasz idealną konsystencję – gęstą, ale smarowną.
Przepis na grylaż do tortu
Składniki:
- 400 g wybranych orzechów (np. włoskich, laskowych, migdałów lub mieszanki)
- 40 g cukru brązowego
- 2 łyżki miodu (najlepiej lipowego lub wielokwiatowego)
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż orzechy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiecz je przez 7 minut. Uważaj, by się nie przypaliły – łatwo o to przy migdałach i nerkowcach.
- Po ostudzeniu posiekaj orzechy drobno nożem lub rozdrobnij w malakserze. Nie rób z nich mąki – chodzi o kawałeczki, które będą wyczuwalne w masie.
- W szerokim garnku z grubym dnem rozpuść masło, dodaj cukier i miód. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie lekko bulgotać.
- Dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość jeszcze 2–3 minuty, mieszając co chwilę, aż masa zgęstnieje i zacznie pachnieć intensywnie orzechami i karmelem.
- Zdejmij garnek z ognia i odstaw masę do ostudzenia. Uważaj, bo gorący grylaż bardzo parzy.
- Po ostygnięciu możesz używać masy od razu do przełożenia ciasta albo wymieszać ją z innym kremem.
Getty/iStock, GMVozd
Co można zmienić w przepisie na grylaż?
Do masy możesz użyć niemal dowolnych orzechów – świetnie sprawdzają się włoskie, laskowe, nerkowce, a nawet ziemne. Jeśli chcesz lżejszą wersję, zamień część masła na gęstą śmietanę 18% i gotuj nieco krócej. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj szczyptę soli – podbije karmelowe nuty. A jeśli chcesz, by masa była jeszcze bardziej kremowa, zmiksuj ją z miękkim masłem albo kremem budyniowym.
Praktyczne porady
Jeśli planujesz używać grylażu jako warstwy do tortu, przygotuj go dzień wcześniej. Masa przez noc zgęstnieje i łatwiej będzie ją rozprowadzić. Jeśli nie chcesz tracić czasu na siekanie orzechów, kup już pokruszone (ale niesolone i nieprażone). Zamiast tradycyjnego gotowania na kuchence, możesz też przygotować grylaż w Thermomixie – sprawdza się świetnie i nie trzeba mieszać.
Do jakich wypieków najlepiej pasuje grylaż?
Najlepiej sprawdza się w połączeniu z ciemnym biszkoptem, czekoladowym brownie i kruchego typu miodownikami. Lubi się też z czekoladą i kawą. Jeśli robisz tort na wyjątkową okazję – na przykład urodziny – dodaj warstwę grylażową między klasycznym kremem a blatami ciasta. Możesz też wykorzystać go jako bazę do mini-deserów w pucharkach – wystarczy dodać kleks bitej śmietany i trochę owoców.
















