Z tego przepisu można przygotować tiramisu w 2 wersjach: tortu tiramisu lub w postaci jednoporcjowych deserów, ale wtedy polecam użycie gotowych biszkopcików. Zrobisz, jak zechcesz, w obu postaciach deser smakuje fantastycznie i prezentuje się tak, że mucha nie siada. Pamiętaj jednak, że jeśli wśród gości będą dzieci, lepiej będzie zastąpić kawę zwykłą, kawą bezkofeinową, a najlepiej zbożową.
Przepis na pyszne tiramisu
Składniki na biszkopt:
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
Składniki na krem z mascarpone:
- 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 250 g śmietanki 30-36% (schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
- 200-250 ml mocnej kawy
- kakao do oprószenia
- wiórki czekoladowe do oprószenia
Sposób przygotowania:
- Zacznij od biszkoptu. Do wysokiego naczynia wlej kefir, dodaj cukier, olej, kakao, sodę, sól i mąkę (nie całą). Wymieszaj mikserem i w razie potrzeby dodaj trochę mąki, tak aby ciasto miało gęstość ciasta naleśnikowego.
- Formę natłuść i tartą bułką. Przelej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka).
- Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, pozwalając biszkoptowi powoli ostygnąć. Gdy będzie letni, wyjmij go z formy i połóż do góry nogami. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Zaparz kawę, która będzie potrzebna do nasączania biszkoptu.
- Teraz czas na krem mascarpone. Wszystkie składniki na krem włóż do wysokiego naczynia i ubij mikserem. Gdy masa nabierze konsystencji kremu, przestań ubijać, aby nie „przebić” śmietany.
- Biszkopt przekrój w poprzek na 2 blaty. Na dno formy połóż najmniej równy blat. Nasącz go kawą z łyżeczki i wyłóż na niego połowę kremu. Połóż na krem drugi blat ciasta (najrówniejszą stroną do góry), nasącz kawą i wyłóż resztę kremu. Wyrównaj wierzch. Możesz resztą kremu obsmarować boki tortu.
- Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po wyjęciu oprósz wierzch kakao, a następnie wiórkami czekolady.
Praktyczne porady do świątecznego tiramisu
Nie musisz piec blatów biszkoptowych. Możesz wykorzystać gotowe biszkopciki ze sklepu. Najlepsze będą te podłużne, tzw. ladyfigers. Zrobisz z nich blaty, zanurzając je na 1-2 sekundy w kawie i układając najpierw na dnie formy, a potem na warstwie kremu. W razie potrzeby przycinaj nasączone kawą biszkopciki, aby wypełnić nimi całą powierzchnię.
Blaty z biszkopcików robię wyjątkowo starannie, wypełniając wszystkie luki pokruszonymi biszkopcikami. Jest to ważne zwłaszcza przy brzegach ciasta.
Korzystając z gotowych biszkopcików możesz też zrobić jednoporcjowe tiramisu. Zacznij od wyłożenia kremu (najlepiej z rękawa cukierniczego), w postaci 3 pasków na każdym talerzyku. Na paskach ułóż biszkopciki nasączone kawą, a na nie wyciśnij kolejne paski kremu. Teraz ułóż 3 nasączone kawą biszkopciki poprzecznie, a na nie wyłóż krem, tworząc z niego jedną, spójną warstwę, Wierzch oprósz kakao, możesz także dodać wiórki czekoladowe.
GettyImages, istetiana

















