Z tego przepisu można przygotować tiramisu w 2 wersjach: tortu tiramisu lub w postaci jednoporcjowych deserów, ale wtedy polecam użycie gotowych biszkopcików. Zrobisz, jak zechcesz, w obu postaciach deser smakuje fantastycznie i prezentuje się tak, że mucha nie siada. Pamiętaj jednak, że jeśli wśród gości będą dzieci, lepiej będzie zastąpić kawę zwykłą, kawą bezkofeinową, a najlepiej zbożową. 

Przepis na pyszne tiramisu

Składniki na biszkopt:

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli 

Składniki na krem z mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 250 g śmietanki 30-36% (schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

Dodatkowo:

  • 200-250 ml mocnej kawy
  • kakao do oprószenia
  • wiórki czekoladowe do oprószenia

 
Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Do wysokiego naczynia wlej kefir, dodaj cukier, olej, kakao, sodę, sól i mąkę (nie całą). Wymieszaj mikserem i w razie potrzeby dodaj trochę mąki, tak aby ciasto miało gęstość ciasta naleśnikowego.
  2. Formę natłuść i tartą bułką. Przelej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka).
  3. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, pozwalając biszkoptowi powoli ostygnąć. Gdy będzie letni, wyjmij go z formy i połóż do góry nogami. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  4. Zaparz kawę, która będzie potrzebna do nasączania biszkoptu.
  5. Teraz czas na krem mascarpone. Wszystkie składniki na krem włóż do wysokiego naczynia i ubij mikserem. Gdy masa nabierze konsystencji kremu, przestań ubijać, aby nie „przebić” śmietany.
  6. Biszkopt przekrój w poprzek na 2 blaty. Na dno formy połóż najmniej równy blat. Nasącz go kawą z łyżeczki i wyłóż na niego połowę kremu. Połóż na krem drugi blat ciasta (najrówniejszą stroną do góry), nasącz kawą i wyłóż resztę kremu. Wyrównaj wierzch. Możesz resztą kremu obsmarować boki tortu.
  7. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
  8. Po wyjęciu oprósz wierzch kakao, a następnie wiórkami czekolady. 

Praktyczne porady do świątecznego tiramisu

Nie musisz piec blatów biszkoptowych. Możesz wykorzystać gotowe biszkopciki ze sklepu. Najlepsze będą te podłużne, tzw. ladyfigers. Zrobisz z nich blaty, zanurzając je na 1-2 sekundy w kawie i układając najpierw na dnie formy, a potem na warstwie kremu. W razie potrzeby przycinaj nasączone kawą biszkopciki, aby wypełnić nimi całą powierzchnię. 

Blaty z biszkopcików robię wyjątkowo starannie, wypełniając wszystkie luki pokruszonymi biszkopcikami. Jest to ważne zwłaszcza przy brzegach ciasta.

Korzystając z gotowych biszkopcików możesz też zrobić jednoporcjowe tiramisu. Zacznij od wyłożenia kremu (najlepiej z rękawa cukierniczego), w postaci 3 pasków na każdym talerzyku. Na paskach ułóż biszkopciki nasączone kawą, a na nie wyciśnij kolejne paski kremu. Teraz ułóż 3 nasączone kawą biszkopciki poprzecznie, a na nie wyłóż krem, tworząc z niego jedną, spójną warstwę, Wierzch oprósz kakao, możesz także dodać wiórki czekoladowe.

GettyImages, istetiana