To ucierane ciasto z truskawkami kusi już samym wyglądem, bo prezentuje się zupełnie jak na podwieczorku u babci. To jednak dopiero początek jego walorów, bo smak, zapach i leciutka, puszysta konsystencja zachwycają od pierwszego kęsa. Najlepsze jest jednak to, że całość powstaje w bardzo prosty sposób i dosłownie z kilku podstawowych składników. Zobacz sprawdzony przepis Jakuba Kuronia i zaserwuj taki deser swoim najbliższym. 

Najprostsze ucierane ciasto z truskawkami

Efektowny deser wcale nie musi być trudny w przygotowaniu, a najlepszym dowodem na to jest ucierane ciasto z truskawkami od Jakuba Kuronia. W tym przepisie nie ma żadnych skomplikowanych składników, a wszystko robi się raz-dwa. Jako baza wystarczą tylko jajka, mąka, masło, trochę śmietany, cukru i proszku do pieczenia. Do tego odrobina wanilii i skórki z cytryny oraz szczypta soli dla podbicia smaku i mamy komplet.

Wszystko to wystarczy zmiksować w jednej misce, ale trzeba pilnować proporcji. Wtedy z pewnością wszystko się uda, a efekt zachwyci każdego łasucha. Zobacz poniżej dokładną recepturę na to genialne ciacho i koniecznie spróbuj ją odtworzyć w swojej kuchni. 

Ucierane ciasto z truskawkami - przepis Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 4 średnie jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Masło wyjmij z lodówki nieco wcześniej, aby zmiękło. Następnie utrzyj je z cukrem na puchatą masę i wbijaj po jednym jajku, ciągle miksując. 
  2. Obie mąki i proszek do pieczenia, przesiej przez drobne sito i dodawaj stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. Miksuj całość na małych obrotach lub mieszaj łyżką.
  3. Na sam koniec dodaj esencję wanilinową, śmietanę, sól i startą skórkę z cytryny. Połącz całość na jednolitą masę.
  4. Gotową masę przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu lekko wciśnij w ciasto umyte i osuszone truskawki.
  5. Tak przygotowane ucierane ciasto z truskawkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i piecz przez około 50 minut. 
  6. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia, a następnie posyp je po wierzchu cukrem pudrem. 

Źródło: kuron.com.pl