To ucierane ciasto z truskawkami kusi już samym wyglądem, bo prezentuje się zupełnie jak na podwieczorku u babci. To jednak dopiero początek jego walorów, bo smak, zapach i leciutka, puszysta konsystencja zachwycają od pierwszego kęsa. Najlepsze jest jednak to, że całość powstaje w bardzo prosty sposób i dosłownie z kilku podstawowych składników. Zobacz sprawdzony przepis Jakuba Kuronia i zaserwuj taki deser swoim najbliższym.
Najprostsze ucierane ciasto z truskawkami
Efektowny deser wcale nie musi być trudny w przygotowaniu, a najlepszym dowodem na to jest ucierane ciasto z truskawkami od Jakuba Kuronia. W tym przepisie nie ma żadnych skomplikowanych składników, a wszystko robi się raz-dwa. Jako baza wystarczą tylko jajka, mąka, masło, trochę śmietany, cukru i proszku do pieczenia. Do tego odrobina wanilii i skórki z cytryny oraz szczypta soli dla podbicia smaku i mamy komplet.
Wszystko to wystarczy zmiksować w jednej misce, ale trzeba pilnować proporcji. Wtedy z pewnością wszystko się uda, a efekt zachwyci każdego łasucha. Zobacz poniżej dokładną recepturę na to genialne ciacho i koniecznie spróbuj ją odtworzyć w swojej kuchni.
Ucierane ciasto z truskawkami - przepis Jakuba Kuronia
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 4 średnie jajka
- 200 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Masło wyjmij z lodówki nieco wcześniej, aby zmiękło. Następnie utrzyj je z cukrem na puchatą masę i wbijaj po jednym jajku, ciągle miksując.
- Obie mąki i proszek do pieczenia, przesiej przez drobne sito i dodawaj stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. Miksuj całość na małych obrotach lub mieszaj łyżką.
- Na sam koniec dodaj esencję wanilinową, śmietanę, sól i startą skórkę z cytryny. Połącz całość na jednolitą masę.
- Gotową masę przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu lekko wciśnij w ciasto umyte i osuszone truskawki.
- Tak przygotowane ucierane ciasto z truskawkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i piecz przez około 50 minut.
- Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia, a następnie posyp je po wierzchu cukrem pudrem.
Źródło: kuron.com.pl

















