Ten truskawkowy krem to doskonała propozycja na lato. Jest lekki, owocowy, szybki i bardzo efektowny. Nada się do przekładania biszkoptów, tartelek, ale też jako warstwa w jednoporcjowych deserkach w pucharkach. W sezonie na truskawki robię go bardzo często, bo wystarczy dosłownie chwila, by był gotowy.

Jak zrobić truskawkowy krem do tortów i ciast? Przepis

Najważniejsze to dobrze przestudzić truskawkowe puree z galaretką przed dodaniem reszty składników. Dzięki temu krem nie straci swojej puszystości i nie zważy się. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona, a galaretkę dobrze wcześniej namoczyć, bo to bardzo ułatwia późniejsze mieszanie z musem truskawkowym. Możesz zrobić dowolną ilość kremu, w zależności od wielkości ciasta lub tortu, ale trzymaj się proporcji 2:1:1. 2 porcje truskawek, 1 porcja śmietanki i 1 porcja mascarpone. Dostosuj ilość galaretek do ilości truskawek.

Składniki

  • 350 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 1 saszetka galaretki truskawkowej (ok. 70 g)
  • 175 g serka mascarpone
  • 175 g schłodzonej śmietanki kremówki 36%

Sposób przygotowania

  1. Wsyp galaretkę do miseczki i zalej ją kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstaw na bok, żeby napęczniała.
  2. Truskawki dokładnie opłucz, usuń szypułki i przełóż do rondelka.
  3. Podgrzej owoce, aż się zagotują, a następnie zblenduj na gładkie puree.
  4. Do gorącego puree dodaj napęczniałą galaretkę i dokładnie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  5. Odstaw truskawkową masę do ostudzenia. Możesz przyspieszyć ten proces, wstawiając rondelek do zimnej kąpieli wodnej.
  6. Kiedy mus truskawkowy będzie chłodny, dodaj do niego trochę mascarpone i delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aż powstanie jednolita masa.
  7. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, ale nie na sztywno „na beton",  wystarczy, że będzie puszysta i trzymała kształt.
  8. Dodaj truskawkowy krem do ubitej śmietanki i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką, żeby nie stracić puszystości.

Wariacje i zamienniki składników w owocowym kremie do tortów i ciast

Jeśli nie masz truskawek, możesz użyć malin, jagód albo borówek, wtedy jednak sięgnij po galaretkę o dopasowanym smaku, np. malinową lub jagodową. Zamiast mascarpone sprawdzi się też serek śmietankowy typu Philadelphia, krem będzie wtedy odrobinę lżejszy i słonawy, ale nadal bardzo smaczny.

Do czego użyć tego kremu?

Ten krem to idealna propozycja do tortów na zimno, szczególnie tych na bazie biszkoptów waniliowych lub kakaowych. Możesz też przełożyć nim klasyczny biszkoptowy tort urodzinowy, dodać do niego warstwę świeżych owoców i gotowe.

Truskawkowy krem możesz podać też w pucharkach. Wystarczy ułożyć na zmianę z pokruszonymi ciasteczkami i owocami. Schłodzony krem z tego przepisu bardzo dobrze trzyma kształt, więc nadaje się też do wyciskania z rękawa cukierniczego.