Po przerobieniu na marmoladę pigwa traci całą swoją „nieprzystępność". Staje się miękka i słodziutka, śladu nie ma po twardym i cierpkim darze jesieni. Zostaje jej pierwotny świeży, cytrusowy aromat, ale nabiera intensywności i karmelowego, jabłkowego posmaku. Portugalskie przetwory, w przeciwieństwie do standardowych dżemów i konfitur z wyczuwalnymi kawałkami owoców, są całkowicie gładkie i kremowe, jak gęsty mus do szarlotki lub nawet dyniowe purée. Marmolada nie wymaga pisania długiej listy zakupów ani ciężkiej pracy. 3 składniki, blender w dłoń i do dzieła.

Co przyrządzić z pigwy na zimę?

Choć pigwa wielu odstrasza twardym miąższem i cierpkim smakiem, kiedy jest surowa, w rzeczywistości jest bardzo wdzięczną bazą do przeróżnych przetworów. Nie była u mnie w domu bardzo popularna, a jednak kojarzę słoiczki ze złocistą zawartością, które babcia sięgała do herbaty. I właśnie – można zanurzyć kawałki w syropie i w ten sposób zakonserwować ją na zimę. Poza tym pigwa to świetny materiał na dżem lub konfiturę, bo zawiera dużo pektyny i pięknie się żeluje. Nie trzeba dodawać do niej żadnych wspomagaczy z saszetki, żeby ją zagęścić. Doskonale smakuje solo, ale warto też zapewnić jej w słoiczku adekwatne do pory roku towarzystwo – na przykład w postaci jabłek, gruszek lub żurawiny.

Nadaje się również do suszenia, a także tworzenia kompotów, soków i lemoniady, zarówno do butelek lub słoików, jak i „na już" do obiadu. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie z niej domowego octu – to bardzo prosty proces fermentacji, a otrzymany złoty płyn można pić rozcieńczony z wodą oraz dodawać do sałatek i marynat. Jeszcze więcej inspiracji na przetwory z pigwy znajdziesz na naszym kanale nadawczym

Przepis na portugalską marmoladę z pigwy

Składniki:

  • 1,2 kg pigwy
  • 500 g cukru
  • 225 ml wody

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz pigwę. Pokrój ją w kostkę i wrzuć do garnka. Wsyp cukier i wlej wodę. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Nałóż przykrywkę. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę i 15 minut. Nie zapomnij co jakiś czas mieszać zawartości garnka, żeby nic nie przywierało, a pigwa grzała się i rozpadała równomiernie.
  2. Wyłącz palnik i zmiksuj gorącą pigwę za pomocą ręcznego blendera na całkowicie gładki mus. Jeśli wydaje ci się jeszcze za rzadki, możesz ponownie postawić do na gazie i odparować. 
  3. Przelej marmoladę do czystych, wyparzonych i osuszonych słoiczków. Zostaw 1 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Nałóż zakrętki i i szczelnie zamknij słoiki. Pasteryzuj je przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 110°C lub w garnku z wodą (wyłożonym ściereczką, żeby szkło nie dotykało dna). 

Marmolada z pigwy – propozycje podania

Portugalskiej marmolady możesz używać jak dżemu. Nadaje się do posmarowania chleba z masłem, naleśników lub do przełożenia biszkoptu na warstwowe ciasto. Sprawdza się jako nadzienie do rogalików lub kruchych pierożków. Ale są jeszcze inne ciekawe sposoby na jej podanie. Oto kilka  możliwych kombinacji:

  • Crostini, czyli włoska przystawka z chrupiącego chleba lub bagietki – posmaruj kromeczkę ricottą, a na to nałóż marmoladę. Udekoruj świeżym tymiankiem lub miętą.
  • Krem maślany lub śmietanowy do tortu – ponieważ marmolada jest całkowicie gładka, możesz dodać ją do bitej śmietany lub utartego masła i nadać kremom owocowy charakter.
  • Amerykańska kanapka PB&J – tylko zamiast galaretki winogronowej, która idzie w parze z masłem orzechowym, wykorzystaj marmoladę z pigwy.  
  • Jogurtowe parfait – wykorzystaj marmoladę z pigwy jako jedną z warstw śniadaniowego pucharka