Delikatny, śmietanowy krem owinięty w cienką warstwę masy budyniowej, obtoczony w wiórkach kokosowych. Tureckie roladki, znane też jako „saray sarması”, to klasyk tamtejszej kuchni deserowej. Nie wymagają pieczenia, robi się je na zimno, a do przygotowania wystarczą naprawdę podstawowe składniki, które z dużym prawdopodobieństwem już masz.

Jak zrobić tureckie roladki budyniowe?

Idealnie sprawdzą się jako słodki poczęstunek do kawy, efektowny deser na weekend albo coś, czym możesz poczęstować niespodziewanych gości. Ich forma i smak robią wrażenie, choć przepis jest naprawdę prosty.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 30 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla wlej 600 ml mleka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Doprowadź do wrzenia. 
  2. Na boku przygotuj resztę: 400 ml wlej do miski, dosyp mąkę i wymieszaj dokładnie, żeby powstała jednolita masa. Powoli przelej masę do gotującego się mleka. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje – powinna mieć konsystencję budyniu. Zdejmij z ognia i dodaj masło. Wymieszaj, aż się całkowicie rozpuści i połączy z masą.
  3. Na dużej blasze (najlepiej 30x40 cm) wysyp równomiernie wiórki kokosowe. Wylej ciepły budyń na wiórki i rozprowadź równą, cienką warstwą. Odstaw do całkowitego wystudzenia – masa musi dobrze stężeć, najlepiej na całą noc do lodówki.
  4. Następnego dnia ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Posmaruj nią zastygniętą masę budyniową.
  5. Po schłodzeniu potnij masę na prostokąty i każdy z nich delikatnie zwiń w rulonik (podobnie jak roladę orzechową z oczkiem z galaretki). Jeśli chcesz, do środka możesz dodać posiekane orzeszki. Gotowe tureckie roladki budyniowe przechowuj w lodówce.

Niektóre składniki można zamienić

Jeśli nie masz mleka krowiego, możesz użyć napoju roślinnego – najlepiej owsianego albo kokosowego, bo mają delikatny, neutralny smak. Zamiast zwykłego cukru waniliowego świetnie sprawdzi się pasta z wanilii albo ekstrakt – wystarczy kilka kropli. Nie chcesz używać białego cukru? Zastąp go ksylitolem lub erytrytolem, choć trzeba wtedy pilnować proporcji – słodzą inaczej.

Do środka możesz dodać też owoce – pokrojone truskawki, mango albo maliny. A jeśli chcesz wzbogacić smak, dodaj do budyniu odrobinę startej skórki z cytryny albo kilka kropli wody różanej – ten dodatek sprawi, że roladki będą smakowały jeszcze bardziej orientalnie.

Kiedy podawać tureckie roladki?

To świetny deser na każdą okazję – sprawdza się zarówno jako codzienna przekąska, jak i słodkość na większe spotkania. Dobrze znoszą transport, więc możesz je zapakować i zabrać do pracy albo dać dzieciom do szkoły.

Podczas przyjęć i świąt wyglądają bardzo efektownie na paterze – można je udekorować odrobiną bitej śmietany, płatkami migdałów lub listkami mięty. Jeśli planujesz elegancki stół, ułóż roladki sułtańskie w rządki i posyp dodatkowo pudrem z liofilizowanych owoców – wyglądają wtedy jak z cukierni.