Mogłoby się wydawać, że marynata do kurczaka po meksykańsku jest przede wszystkim pikantna, bo z tym kojarzy nam się kuchnia latynoamerykańska i tzw. tex-mex. Ale wcale nie musi być. Jej moc to mnogość i różnorodność przypraw. Znajdą się w niej zarówno dobrze znane składniki, takie jak cebula i czosnek, jak i dodatki rzadziej wykorzystywane w Polsce do mięs – kmin rzymski i goździki. To prawdziwa feeria smaków, a i barwy są niczego sobie. Marynata jest intensywnie czerwona, dzięki czemu skórka kurczaka po upieczeniu staje się apetycznie brązowa bez żadnych trików i specjalnej glazury. To przepis, który warto zapisać – przyda się nie tylko do udek, ale także innych kawałków drobiu. A poza tym pasuje na każdą okazję.
Jak zrobić marynatę do udek z kurczaka po meksykańsku?
Płynną bazę marynaty meksykańskiej stanowią sok pomarańczowy, sok z limonki i olej. Dzięki słodko-kwaśnym składnikom kurczak staje się wyjątkowo delikatny i kruchy. Tłuszcz za to pozwala równomiernie rozprowadzić przyprawy i pomaga przeniknąć im w głąb mięsa. Nie warto pomijać kolendry, która dodaje tej kompozycji jeszcze więcej cytrusowego aromatu. Ta marynata to niecodzienne, ale niezwykle skuteczne połączenie korzennych, ostrych, wędzonych i świeżych smaków. Z podanych składników otrzymasz porcję do zamarynowania 1 kilograma kurczaka (mogą być to zarówno udźce, jak i podudzia, czyli pałki):
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- 3 łyżki soku z limonki
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki chili (możesz wymieszać 1:1 ze słodką papryką, jeśli nie lubisz ostrych potraw)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 cebuli
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Czosnek przeciśnij przez praskę, kolendrę posiekaj, a cebulę pokrój w piórka (możesz także użyć 1 łyżeczkę suszonej przyprawy). Połącz wszystkie składniki marynaty w miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Zalej mieszanką kurczaka. Najlepiej, jeśli włożysz go do woreczka strunowego, wtedy łatwiej jest pokryć całe mięso aromatycznymi dodatkami. Włóż go do lodówki na minimum 4 godziny, maksimum dobę. Usuń nadmiar marynaty. Potem możesz udka piec lub grillować, wedle uznania.
Udka z kurczaka w meksykańskiej marynacie – pomysły na podanie
Takiego kurczaka możesz potraktować jak każde inne danie obiadowe. Czyli serwować z ziemniakami (tłuczonymi, z wody, pieczonymi, smażonymi) i ulubioną sałatką. Nie da się ukryć, że najlepiej sprawdzi się tu kompozycja warzywna z kukurydzą (lub po prostu grillowana kolba). Dobrze odnajdzie się na talerzu także awokado. Alternatywnie, zamiast ziemniaków podaj ryż – możesz ugotować go w sosie pomidorowym, żeby stworzyć dodatek w stylu meksykańskim. Adekwatnym dodatkiem będzie także smażona i rozgnieciona fasola (refried beans).
Udka kurczaka upieczone w marynacie meksykańskiej możesz również rozebrać – zdjąć mięso z kości – i wykorzystać do dań typu fajita, quesadilla, taco lub burrito. A także zaserwować na talerzu z frytkami lub w bułce jak tzw. szarpanego kurczaka.

















