Udka robimy więc niemal wszyscy (wyłączając zadeklarowanych wegetarian i wegan), ale jednak nie wszystkim wychodzą one tak, jak powinny. Jak to jest, że jedni osiągają fenomenalne efekty, a ich mięso czaruje głębią smaku, soczystością i miękkością, a inni muszą zadowalać się nijakimi pałkami, których aromat jest ledwie wyczuwalny?

Co zrobić, by udka z kurczaka były smaczne i soczyste?

Oczywiście to dość złożona kwestia, ale na potrzeby tych rozważań trzeba ją sprowadzić do jednego czynnika – to kwestia marynaty. To tutaj leżą największe rezerwy w odniesieniu do wyciągnięcia maksimum smaku z udek z kurczaka.

Tego samego zdania jest Ewa Wachowicz. Ekspertka w dziedzinie domowego gotowania nigdy nie zapomina o tym elemencie przygotowania mięsa kurczęcego. Sztuka marynowania wg pani Ewy nie sprowadza się jednak do tego, by nawrzucać do miski jak najwięcej przypraw i liczyć na to, że mięso „cudownie” nabierze wybornego smaku.

Jak Ewa Wachowicz marynuje udka z kurczaka?

Ważniejsze są za to proporcje i właściwy dobór składników. Wachowicz używa ledwie paru przypraw – wyłączając sól będą to raptem trzy przyprawy – papryka słodka, papryka ostra i mieszanka curry, którą dostać można obecnie w każdym sklepie – od marketu do osiedlowego spożywczaka. 

To jednak nie wszystko. Poza nimi ważne są jeszcze dwa inne, płynne składniki marynaty. Olej i ocet – ale nie byle jakie. Wachowicz stawia na olej ryżowy i ocet jabłkowy. Razem te składniki dają wyborny efekt. Przekonaj się o tym przygotowując udka z poniższego przepisu

Przepis na udka z kurczaka wg Ewy Wachowicz

Składniki:

  • Ok. 1-1,5 kg udek z kurczaka
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyść i przełóż do pojemnika na żywność lub garnka. 
  2. Wymieszaj w małej misce wszystkie składniki na marynatę i dokładnie je wymieszaj.
  3. Przygotowaną marynatą zalej mięso i ręcznie wmasuj ją w każde udko, tak by wykorzystać całość płynu z przyprawami.
  4. Przykryj wieczkiem, przykrywką lub folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Piecz udka przez ok. 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st., najlepiej pod przykryciem, w naczyniu żaroodpornym. Pod koniec pieczenia obróć mięso, by równomiernie „doszło” z  każdej strony.
  6. Ewa Wachowicz poleca podawanie udek z jej przepisu z kaszą jaglaną z pesto.

Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl