Kiedy moja rodzina ma ochotę na deser, nie bawię się w żmudne wyrabianie ciasta, w ucieranie, czy kremy. Najlepszy przepis to taki, który nie wymaga ani zbyt wielu składników, ani nakładu pracy i czasu. Dlatego najczęściej robię proste jabłka pod kruszonką, a w zasadzie to robią je moje dzieci, bo jest to chyba najprostszy deser pod słońcem.
Ale właśnie trwa sezon na śliwki, moje ulubione owoce w całym roku. Nie ma dnia, żebym nie zjadła kilku sztuk jako przekąskę, więc w kuchni zawsze mam całą miskę tych owoców. Dodatkowo w weekend przywiozłam od teścia koszyk jesiennych malin. Nie chciałam, żeby się zmarnowały wiec na szybko wymyśliłam, żeby połączyć te jesienne dary i schować je pod kruszonką. I to był doskonały pomysł.
Śliwki i maliny pod kruszonką
Zamiast bawić się w skomplikowane ciasta, zrób śliwki z malinami pod kruszonką. Gwarantuje, że taki deser posmakuje każdemu i po chwili nie zostanie ani okruszek w foremce. Najlepiej smakuje jeszcze gorący, z gałką lodów i zawsze jest za mało, bo o dokładkę prosi każdy. Ten przepis uwielbiam, bo to zaledwie kilka składników, minimum pracy i maksimum przyjemności z jedzenia. Przygotuj:
Na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
Na nadzienie:
- 10-15 śliwek
- miseczkę malin
Przygotowanie
- Zacznij od kruszonki. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wszystko zagniataj energicznie, rozcierając w palcach masło tak, by połączyło się z mąką i cukrem w charakterystyczne grudki na kruszonkę. Odstaw do lodówki.
- Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę, albo cienkie plasterki.
- Dno formy żaroodpornej posmaruj masłem.
- W misce delikatnie wymieszaj śliwki z malinami. Nie dodawaj cukru, wystarczy naturalna słodycz malin i śliwek. Wysyp całość na dno formy.
- Wyjmij kruszonkę z lodówki i rozdrabniając w rękach posyp całość owoców zachowując grudki ciasta.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz ok 45 min. aż do zrumienienia się kruszonki. W tym czasie śliwki powinny odpowiednio zmięknąć.
- Wyjmij z piekarnika i podawaj jeszcze gorące z gałką ulubionych lodów, albo bez dodatków, do kawy, albo herbaty.
Jakie inne owoce zapiec pod kruszonką?
Jeśli nie masz akurat pod ręką śliwek, albo malin, z powodzeniem możesz je zastąpić innymi owocami. Świetnie sprawdzi się duet brzoskwinie z jeżynami, albo gruszki z aronią. Ważne, by połączyć słodki i lekko kwaśne smaki. Możesz też dosypać do owocowej mieszanki suszoną żurawinę, albo rodzynki, ulubione orzechy czy wiórki kokosowe. Dobierz smaki, które najbardziej Ci odpowiadają i ciesz się najprostszym deserem, który zawsze wychodzi i smakuje każdemu.
Co można zrobić ze śliwek?
Śliwki pod kruszonką, to tylko jedna z wielu propozycji na wykorzystanie nadmiaru owoców. Są tak uniwersalne, że nadają się zarówno do słodkich ciast, konfitur, czy kompotów, ale też doskonale współgrają z mięsami i pasztetami. Oto kilka pysznych propozycji na wykorzystanie śliwek:
- Śliwki w occie
- Knedle ze śliwkami
- Dżem ze śliwek
- Filet z kaczki ze śliwkami
- Nutella ze śliwek
- Schab ze śliwkami
- Chutney śliwkowy
- Kruche ciasto ze śliwkami i bezą


















