Kiedy moja rodzina ma ochotę na deser, nie bawię się w żmudne wyrabianie ciasta, w ucieranie, czy kremy. Najlepszy przepis to taki, który nie wymaga ani zbyt wielu składników, ani nakładu pracy i czasu. Dlatego najczęściej robię proste jabłka pod kruszonką, a w zasadzie to robią je moje dzieci, bo jest to chyba najprostszy deser pod słońcem.
 
Ale właśnie trwa sezon na śliwki, moje ulubione owoce w całym roku. Nie ma dnia, żebym nie zjadła kilku sztuk jako przekąskę, więc w kuchni zawsze mam całą miskę tych owoców. Dodatkowo w weekend przywiozłam od teścia koszyk jesiennych malin. Nie chciałam, żeby się zmarnowały wiec na szybko wymyśliłam, żeby połączyć te jesienne dary i schować je pod kruszonką. I to był doskonały pomysł. 

Śliwki i maliny pod kruszonką

Zamiast bawić się w skomplikowane ciasta, zrób śliwki z malinami pod kruszonką. Gwarantuje, że taki deser posmakuje każdemu i po chwili nie zostanie ani okruszek w foremce. Najlepiej smakuje jeszcze gorący, z gałką lodów i zawsze jest za mało, bo o dokładkę prosi każdy. Ten przepis uwielbiam, bo to zaledwie kilka składników, minimum pracy i maksimum przyjemności z jedzenia. Przygotuj:

Na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Na nadzienie:

  • 10-15 śliwek
  • miseczkę malin

Przygotowanie

  1. Zacznij od kruszonki. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wszystko zagniataj energicznie, rozcierając w palcach masło tak, by połączyło się z mąką i cukrem w charakterystyczne grudki na kruszonkę. Odstaw do lodówki.
  2. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę, albo cienkie plasterki. 
  3. Dno formy żaroodpornej posmaruj masłem.
  4. W misce delikatnie wymieszaj śliwki z malinami. Nie dodawaj cukru, wystarczy naturalna słodycz malin i śliwek. Wysyp całość na dno formy.
  5. Wyjmij kruszonkę z lodówki i rozdrabniając w rękach posyp całość owoców zachowując grudki ciasta. 
  6. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz ok 45 min. aż do zrumienienia się kruszonki. W tym czasie śliwki powinny odpowiednio zmięknąć. 
  7. Wyjmij z piekarnika i podawaj jeszcze gorące z gałką ulubionych lodów, albo bez dodatków, do kawy, albo herbaty. 

Jakie inne owoce zapiec pod kruszonką?

Jeśli nie masz akurat pod ręką śliwek, albo malin, z powodzeniem możesz je zastąpić innymi owocami. Świetnie sprawdzi się duet brzoskwinie z jeżynami, albo gruszki z aronią. Ważne, by połączyć słodki i lekko kwaśne smaki. Możesz też dosypać do owocowej mieszanki suszoną żurawinę, albo rodzynki, ulubione orzechy czy wiórki kokosowe. Dobierz smaki, które najbardziej Ci odpowiadają i ciesz się najprostszym deserem, który zawsze wychodzi i smakuje każdemu.

Co można zrobić ze śliwek?

Śliwki pod kruszonką, to tylko jedna z wielu propozycji na wykorzystanie nadmiaru owoców. Są tak uniwersalne, że nadają się zarówno do słodkich ciast, konfitur, czy kompotów, ale też doskonale współgrają z mięsami i pasztetami. Oto kilka pysznych propozycji na wykorzystanie śliwek: