Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, ale ich odpowiednie przygotowanie nie jest wcale proste. Często wychodzą za suche, a wtedy znika cały urok obiadu. Wysuszone na wiór "mieloniaki" zjada się raczej na siłę, niż z wielką przyjemnością. Odkąd odkryłam jednak patent Tomasza Strzelczyka na wybitnie soczyste kotlety mielone, już nie muszę się przejmować, że coś mi nie wyjdzie. Cały sekret tkwi w 1 składniku, który naprawdę robi różnicę.

Jeśli szukasz innych przepisów na dania Tomasza Strzelczyka, koniecznie zerknij na nasz kanał nadawczy na Messengerze. Regularnie umieszczamy tam inspiracje prosto od kulinarnego mistrza.

Przepis na kotlety mielone Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk dodaje do masy na kotlety mielone, namoczone w mleku płatki owsiane. Dzięki temu konsystencja jest potem idealnie mięciutka i wilgotna, a kotlety można jeść i jeść. Dokonałam jednej drobnej modyfikacji oryginalnego przepisu. Ponieważ akurat miałam kupione mięso mielone z indyka, nie zrobiłam kotletów na własnoręcznie zmielonym mięsie wieprzowym, jak radzi pan Tomek.

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 80 g płatków owsianych
  • 1 kg mięsa (w oryginalnym przepisie boczku albo karkówki, ja użyłam indyczego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli
  • bułka tarta do panierowania kotletów
  • tłuszcz do smażenia: smalec albo olej
  • opcjonalnie: posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw.
  2. Zmiel mięso w maszynce, chyba że korzystasz z gotowego mięsa mielonego.
  3. Cebulę oraz czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo również zmiel w maszynce.
  4. Zmielone mięso połącz z czosnkiem, cebulą oraz 2 jajkami.
  5. Masę dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą.
  6. Na sam koniec dodaj namoczone w mleku płatki owsiane. Jeśli chcesz, możesz też dodać posiekaną natkę pietruszki, ja jednak pominęłam ten składnik.
  7. Masę dokładnie wyrób rękoma, aż będzie jednolita.
  8. Z masy formuj kotlety, a potem każdy z nich obtaczaj w bułce tartej. 
  9. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane po obu stronach. 

Źródło: @YT OddaszFartucha

Dodatkowe porady

Jeśli chcesz, dodaj do masy również inne przyprawy, np. słodką paprykę albo odrobinę chili lub ziół prowansalskich. Formując kotlety, zwilżaj co chwilę dłonie zimną wodą. Dzięki temu masa nie będzie się kleić, a kotlety wyjdą zgrabne, bo nie będą lepić się do rąk. 

Jak podawać kotlety?

Cóż, dla mnie kotlety mielone są nierozerwalnie połączone z puree ziemniaczanym i ogórkami kiszonymi. Razem tworzą apetyczne trio, które mogłabym jeść prawie codziennie. Swojskie "mieloniaki" pasują też do kasz, ryżu, a nawet frytek. Świetnie skomponują się z dowolną surówką albo kiszonkami.