Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego na święta, sięgnij po ten produkt To delikatne, zdrowe i niezwykle smaczne choć nieco zapomniane mięso, które kiedyś gościło na polskich stołach znacznie częściej. Dzięki ofercie w Biedronce masz teraz okazję, by poznać jego smak i zaskoczyć rodzinę czymś naprawdę oryginalnym. A kto wie, może to będzie twoja nowa świąteczna tradycja?
Po jakie mięso warto sięgnąć w Biedronce?
W Biedronkowych lodówkach pojawiło się mięso przepiórcze. Ja do tej pory jadłam je tylko jeden raz, dawno temu, w restauracji. Pamiętam, że bardzo mi smakowało, dlatego skusiłam się i kupiłam na próbę.
Sieć supermarketów oferuje 2 świeże przepiórki (które ważą łącznie 300 g) w cenie 13,99 zł - to bardzo atrakcyjna oferta. W przezroczystym opakowaniu znajdziesz przepiórki-tuszki patroszone bez podrobów. Mięso zapakowane zostało w atmosferze ochronnej i pochodzi z Hiszpanii.

Przepiórki - co to za mięso?
Choć większości z nas mięso drobiowe kojarzy się głównie z kurczakiem lub indykiem, to warto wiedzieć, że są też inne, delikatniejsze i znacznie bardziej wykwintne rodzaje drobiu. Jednym z nich jest mięso przepiórcze, czyli właśnie przepiórki.
Te niewielkie ptaki od wieków uważane są za rarytas w kuchni. Są znane i cenione w całej Europie: od Francji, przez Włochy, aż po Bałkany. Francuzi pieką je z grzybami i duszą, Hiszpanie podają z chorizo i oliwkami, a w krajach bałkańskich marynuje się je w ziołach i czosnku, a potem grilluje. W kuchni azjatyckiej także mają swoje miejsce, często trafiają do zup lub są pieczone na chrupko w całości.
A w Polsce? Wbrew pozorom przepiórki nie są wcale kulinarną nowością. Nasi przodkowie dobrze je znali, zwłaszcza na dworach szlacheckich i w kuchni staropolskiej. Były symbolem dostatku i gościnności. Często trafiały na świąteczne stoły, serwowane z kaszą gryczaną, grzybami, żurawiną lub nawet w słodkich sosach na bazie miodu. Dziś są trochę zapomniane, ale dzięki nowym ofertom w marketach, jak chociażby aktualna promocja w Biedronce, znów mogą wrócić na nasze stoły.
Jak smakuje mięso przepiórcze?
Mięso przepiórcze jest wyjątkowo delikatne w smaku, bardzo kruche, a przy tym bogate w białko. W porównaniu z mięsem kurczaka zawiera mniej tłuszczu, a więcej wartościowych aminokwasów. Jest lekkostrawne, dzięki temu przepiórki to doskonała alternatywa na świąteczny obiad. Będzie smacznie i nie za ciężko.
Jak przyrządzić przepiórki?
Przepiórki można przygotować na wiele sposobów. Pyszne będą pieczone, smażone, duszone, a nawet grillowane. Ze względu na swój niewielki rozmiar, świetnie sprawdzają się jako danie indywidualne. Każdemu można podać jedną przepiórkę jako własną porcję, co robi duże wrażenie na gościach.
W kuchni francuskiej często spotyka się przepiórki faszerowane grzybami i wątróbką, owinięte w boczek i pieczone. W polskich warunkach można postawić na bardziej swojskie składniki: jabłka, suszone śliwki, kaszę, czosnek, miód czy majeranek.
Najprostszy i bardzo efektowny sposób to upiec je w całości z dodatkiem masła i ziół. Skórka staje się wtedy lekko chrupiąca, a środek soczysty i pełen smaku. Ze względu na niewielką ilość tłuszczu w mięsie, warto podczas pieczenia podlewać je masłem lub wywarem, wtedy pozostaną miękkie i nie przesuszą się.
Poniżej podaję ci prosty przepis na pieczone przepiórki. Przetestowałam go i z przyjemnością podam tak przygotowane mięso rodzinie na święta. Przepis jest wyliczony na 2 osoby - dla większej liczby osób po prostu przemnóż składniki, licząc po jednym ptaku na dorosłą osobę.
Fot. Getty/iStock, Angelika Mostova
Przepis na pieczone przepiórki z jabłkami i majerankiem na Boże Narodzenie
Składniki (na 2 osoby):
- 2 przepiórki (ok. 300 g)
- 1 jabłko
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- kilka listków świeżego tymianku (opcjonalnie)
- 50 ml bulionu drobiowego
Sposób przygotowania:
- Przepiórki opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw na 30 minut.
- Jabłko pokrój w ósemki, skrop lekko miodem i podsmaż na łyżce masła przez 2-3 minuty.
- Do środka każdej przepiórki włóż po kilka cząstek jabłka.
- Na patelni rozgrzej pozostałe masło i obsmaż przepiórki z każdej strony na złoty kolor.
- Przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj resztę jabłek, wlej bulion i przykryj folią aluminiową.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25-30 minut. Pod koniec odkryj folię i dopiecz 10 minut, by skórka przepiórek się zarumieniła.
Pieczone przepiórki podawaj z pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną, z dodatkiem buraczków albo surówki z czerwonej kapusty.
















