Wegetarianie jedzą produkty odzwierzęce, pod warunkiem, że żadne zwierzę przy produkcji nie straciło życia. Sięgają więc po jajka, masło, śmietanę czy ser, ale żelatynę omijają szerokim łukiem. Żelatyny powinny unikać też osoby uczulone. Z myślą o nich zrobisz sernik bez pieczenia jak ze snów. Jest kokosowy, więc doskonale pasować będzie tu słodko-kwaśna malinowa żelka. Skutecznie przełamie ona słodycz i „kokosowość” masy serowej. Maliny możesz podmienić również na pulpę z mango, mus z ananasa czy też czarną porzeczkę. One również będą tu świetnie pasować. 

Jak zrobić owocową żelkę bez żelatyny?

Z pomocą przyjdzie ci coraz lepiej dostępny agar. Kupisz go w hipermarkecie, np. Auchan czy Kauflandzie. 100 g kosztuje w Kauflandzie przy zakupach przez internet kosztuje obecnie ok. 15 złotych. Na pojedynczy deser zużywa się przeciętnie do ok. 10-12 g agaru, więc wystarczy na jakiś czas. Nie obawiaj się go. Z agarem postępuje się tak samo, jak z żelatyną. Tak samo on się też zachowuje już po zastosowaniu - potrzebuje chłodu lodówki.

Wystarczy rozpuścić go w niewielkiej ilości ciepłej wody, odczekać chwilę i dodać do masy serowej czy owoców (nie gorących, a wystudzonych lub ledwie ciepłych). Stosowany do ustabilizowania i stężenia żelki, zacznie „pracować” w ciągu kilkunastu minut. Do przygotowania ciasta użyj formy zapinanej na klips. Taki rant ograniczy ryzyko spłynięcia żelki bokami, na dół.

Przepis na sernik na zimno z malinową żelką

Składniki na spód (tortownica o śr. 24 cm):

  • 170 g ciastek kokosowych lub herbatników maślanych
  • 45 g masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego 2-3-krotnie twarogu półtłustego lub tłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka w temp. pokojowej
  • 230 g cukru pudru
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 
  • 250 ml + 100 ml pełnotłustego mleka kokosowego w temp. pokojowej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 6 g (2 łyżeczki) agaru
  • 7-8 łyżek gorącej wody

Składniki na żelkę: 

  • 200 g świeżych lub mrożonych malin
  • 1 i 1/2 łyżeczki ksylitolu (opcjonalnie, można zamienić na cukier lub pominąć jeśli masz dojrzałe maliny lub nie lubisz zbyt słodkich ciast)
  • 6 g (2 łyżeczki) agaru i niewielka ilość wody do rozpuszczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj spód: roztop masło, przestudź lekko. Zmiel ciastka na żwirek w blenderze lub przełóż do torebki strunowej i rozbij wałkiem. Wlej masło do ciastek, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Wyłóż spód formy papierem do pieczenia. 
  2. Przełóż ciastka z masłem na spód formy, wyrównaj i podociskaj dłonią lub spodem szklanki. Włóż do lodówki na 30 minut. 
  3. Zmiel twaróg półtłusty (jeśli masz ser z wiaderka, nie musisz tego robić). 
  4. Zalej agar gorącą wodą, wymieszaj do rozpuszczenia. Jeśli nie chce się rozpuścić, podgrzej lekko, nie dopuszczając do zagotowania. Odłóż na chwilę na bok.
  5. Dodaj do sera cukier puder, mleko kokosowe (wraz z gęstą, śmietanową częścią) oraz wiórki, zmiksuj na jednolitą masę. 
  6. Dodaj do przestudzonego agaru odrobinę masy serowej, wymieszaj. Przelej agar do reszty masy serowej, zmiksuj. 
  7. Ubij śmietankę kremówkę na sztywno, dodaj do masy serowej i wmieszaj łyżką, tylko do połączenia.
  8. Wylej masę na schłodzony spód do ciasta, wyrównaj. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
  9. Gdy sernik stężeje, przygotuj żelkę: wymieszaj agar z wodą do rozpuszczenia. Zmiksuj maliny z ksylitolem na mus. Aby był gładszy, możesz przetrzeć pulpę przez gęste sito. Przełóż masę do garnuszka i lekko podgrzej, nie zagotowując. Wlej rozpuszczony agar, doprowadź do wrzenia, zdejmij z palnika i wystudź. 
  10. Wyjmij sernik z lodówki, wylej na wierzch i włóż z powrotem do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).