Gdy za oknami robi się coraz cieplej, wielu z nas wybiera ciasta na zimno, bo mało komu chce się włączać piekarnik. Szykujemy więc różnego rodzaju serniki na żelatynie, ciasta z kaszy manny czy galaretkowce, ale ten przepis przebija wszystko. Tomasz Strzelczyk pokazał jak w kilka chwil zrobić genialny deser, który smakuje niczym popularne kokosowe pralinki ze sklepu. Zobacz jakie to pyszne, szybkie i proste, a od razu zechcesz przetestować takie przepis u siebie.

Prosty pomysł na efektowny sernik bez pieczenia

Aby przygotować pyszny i rozpływający się w ustach sernik na zimno, przede wszystkim przyda się idealnie kremowa baza. W tej roli najlepiej sprawdzi się połączenie sera z wiaderka, mascarpone, mleczka kokosowego, śmietanki i mleka skondensowanego. Do tego oczywiście trochę żelatyny, aby po schłodzeniu uzyskać zwarte i pięknie krojące się ciasto. Na koniec zostają jeszcze wiórki kokosowe dla intensywnego smaku i aromatu oraz ciekawszej konsystencji sernika.

Jeśli natomiast chodzi o spód, to tutaj nie ma większej filozofii, gdyż Tomasz Strzelczyk używa pokruszonych herbatników z masłem i błyskawicznie przygotowuje z tego chrupiące ciasto na zimno. Jedyne, na co trzeba tu zwrócić uwagę to dokładne proporcje, a te znajdziesz w przepisie poniżej.

Kokosowy sernik na zimno - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 70 g masła
  • 500 g sera z wiaderka
  • 300 g mascarpone
  • 200 g gęstej części z mleczka kokosowego
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 70 g wiórki kokosowe
  • 20 g żelatyny
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia. 
  2. Herbatniki pokrusz na drobny pył. Następnie wymieszaj je z przestudzonym płynnym masłem na masę o konsystencji mokrego piasku.
  3. Ciasteczkową masę wyłóż na spód tortownicy o ugnieć spodem szklanki, aby wszystko wyrównać. 
  4. Żelatynę wymieszaj w garnku z odrobiną zimnej wody i odstaw na około 5 minut do napęcznienia. 
  5. W dużej misce zmiksuj ser z wiaderka, mascarpone, mleko skondensowane, śmietanę i gęstą część mleczka kokosowego. Na koniec dosyp cukier wanilinowy i wiórki kokosowe po czym ponownie wymieszaj całość.
  6. Napęczniałą żelatynę podgrzej na małej mocy palnika i dodaj ją do serowej masy. Zmiksuj krótko całość i wylej na spód ciasteczkowy.
  7. Wierzch sernika posyp wiórkami kokosowymi i wstaw całość do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA