Drożdżowe wypieki jada się na święta nie tylko w Polsce. Tego rodzaju tradycja nie jest obca zarówno naszym bezpośrednim sąsiadom, ale także i na południu Europy, w odległych od naszego państwa Włoszech. Sęk w tym w słonecznej Italii puszyste, aromatyczne i wyrośnięte baby, babki i babeczki piecze się nie na Wielkanoc, ale na Boże Narodzenie!

Co to jest panettone?

Taka jest właśnie specyfika panettone, czyli wspaniałego wypieku, być może znanego już polskim smakoszom z marketów. Włoskie panie domu pieką to przepyszne ciasto właśnie na pamiątkę narodzin Jezusa Chrystusa. Z tego też względu polscy dystrybutorzy włoskich pyszności ściągają te wypieki do sklepów już wówczas – długi termin przydatności do spożycia pozwala sprzedawać je z kolei aż do kwietnia…

Nie ma jednak potrzeby ograniczać się do ciast z polepszaczami i innymi przedłużaczami daty ważności. Duża cześć smaku panettone polega na jego świeżości. Warto więc zrobić tę włoską babkę we własnym domu już na tę Wielkanoc. Co ważne – nie będzie tu zbyt dużo brudnej roboty. Ciasto drożdżowe po włosku wyrabia się nieco inaczej niż w Polsce – wystarczy do tego robot kuchenny lub zwykła łyżka.

Przepis na panettone (włoską babkę świąteczną)

Składniki na rozczyn:

  • 80 g mąki 
  • 80 g ciepłej wody
  • 10 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki (najlepiej mąki typu 00) (ewentualnie 350 g mąki tortowej zamiast 2 typów mąk)
  • 150 g wody 
  • 6 g soli
  • 100 g cukru
  • 4 średniej wielkości żółtka
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 20 g miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka pomarańczy
  • skórka cytrynowa
  • Duża garść rodzynek

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Do ciepłej wody wrzuć cukier i drożdże, wymieszaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj mąkę. Powstałe ciasto przykryj i odstaw do podrośnięcia na ok. godzinę.
  2. Wymieszaj w miseczce składniki decydujące o smaku panettone – miód, ekstrakt z wanilii, startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Z kolei rodzynki zalej ciepłą wodą, by wchłonęły nieco wilgoci.
  3. Wymieszaj w dużej misce lub garnku pozostałe składniki na ciasto (bez masła) i dodaj wyrośnięty rozczyn. Mieszaj łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie wmieszaj w ciasto wymieszane aromaty i miękkie masło.
  4. Odsącz rodzynki z nadmiaru wody i wmieszaj je w ciasto. Odstaw do wyrastania ciasto na całą noc do lodówki.
  5. Następnego dnia wyłóż wyrośnięte ciasto na stolnicę wysypaną mąką, zwiń w kulkę i włóż delikatnie do formy – małej tortownicy. Panettone powinno bowiem rosnąć bardziej w górę niż na szerokość.
  6. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę. 
  7. Piecz przez ok. 50 mnut w temperaturze 180 st. C. Zrób test suchego patyczka – jeśli panettone jest jeszcze surowe w środku, przykryj je np. folią aluminiową i piecz przez kolejne 10 min.
  8. Wyjmij panettone z piekarnika i zawieś „do góry nogami” jak w przepisie na babkę wiszącą do pełnego ostygnięcia lub połóż na kratce z dobrym przewiewem. 

Smacznego!