Małe galaretki to nadal dobry pomysł, bo każdy ma dla siebie oddzielną porcję. Ale możliwości jest o wiele więcej. Dla odmiany zrób jedną wielką galaretę w formie na babkę wielkanocną. Kroi się ją jak klasyczną babkę. Na pewno tak pięknie podanych wielkanocnych zimnych nóżek jeszcze nie widzieliście.
Jaką formę wybrać na zimne nóżki?
Wybierz blaszkę do babki z wyraźnymi pionowymi falami, to pozwoli ładnie rozłożyć składniki, które powciskane w krawędzie nie przemieszczą się i zimne nóżki będą wyglądały bardzo efektownie. Lepsze do galarety będą jednak formy silikonowe, z których dużo łatwiej będzie można wyjąć zastygłą galaretę. A jeśli chodzi o kształt, to oczywiście możesz postawić na dowolny (np. kurczaczek lub zajączek, a może pisanka?). Wielkanocne motywy wyjątkowo dobrze prezentują się na stole. Asortyment jest ogromny, od klasycznych, po bardziej wymyślne w kształcie kwiatów róży lub innych. Pamiętaj, że ten wzorek będzie widoczny na wielkanocnych zimnych nóżkach.
Składniki na wielkanocne zimne nóżki
Zimne nóżki wymagają wcześniejszego przygotowania, bo choć większość produktów jest łatwo dostępna, to mięsa nie kupi się w każdym sklepie. W miarę możliwości wybierz dobre źródło, bo to właśnie ten składnik gra główną rolę. Musi być najlepszej jakości.
- 1 golonka wieprzowa
- 2 nóżki wieprzowe
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 opalona cebula
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 2 domowe kostki rosołowe lub 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu z kury
- sól i pieprz do smaku
- ok. 3 litry wody
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- natka pietruszki do ozdobienia
Jak zrobić wielkanocne zimne nóżki?
- Oczyść mięso i przełóż je do garnka. Dorzuć obrane marchewki i pietruszki w całości, a także opaloną cebulę. Dodaj też liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, posól do smaku. Zalej całość wodą tak, żeby mięso się dobrze pod nią skryło. Zazwyczaj wychodzą ok 3 litry wody. Gotuj przez 4-5 godzin, aż mięso zrobi się miękkie i będzie bez problemu odchodziło od kości.
- W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Potem przelej je zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Na koniec obierz je ze skorupek i pokrój w plasterki, mniej więcej 5-milimetrowe.
- Mięso wieprzowe wyjmij z garnka i odstaw do ostygnięcia. Potem obierz je, zdejmij skórę i usuń kości i ścięgna. Do galaretki powinno trafić wyłącznie mięso. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Wyłów też warzywa, marchewkę pokrój w kosteczkę. Umyj natkę pietruszki i osusz ją.
- W dolnej części foremki, w krawędziach poukładaj same listki natki pietruszki, nie rozrywaj ich, całe wyglądają o wiele lepiej. Nieco wyższe partie wypełnij marchewką. Na samej górze powkładaj plasterki jajek. A cały środek wypełnij wcześniej przygotowanym mięsem. Na koniec odsącz wywar, w którym gotowało się mięso. I wlej go do foremki. Jeśli jest już całkowicie zimny, wielkanocne zimne nóżki wsadź do lodówki, żeby porządnie stężały. Przed podaniem wyjmij je z foremki i ułóż na talerzu, prezentują się wyjątkowo pięknie.
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @wiesia_gotuje


















