Co tu dużo kryć, jestem wielkim fanem przepisów Tomka Strzelczyka. Autor kanału „Oddasz Fartucha” na YouTube doskonale łączy w sobie łatwość przekazywania fajnych receptur, z wyjątkowo ciepłym i sympatycznym usposobieniem i nieodłączną pogodą ducha.
Przeglądając jego przepisy, ostatnio w oko wpadła mi jego receptura na błyskawiczne ciasto „z 1 michy”. Sęk w tym, że, główny bohater tego placka, czyli wiśnie, dawno już pospadały z drzew. Z kolei w sklepach i na targach ich cena w tej chwili woła już o pomstę do nieba. Co z tym fantem począć? Czy czekać na kolejny sezon, czy może zamienić je na coś innego?
Co dodać do ciasta zamiast wiśni?
Zamiast tego więc postanowiłem użyć do tego ciasta śliwek, czyli tych owoców, których pod koniec lata mamy wszyscy pod dostatkiem. Piekłem z nimi niedawno dwa wyborne ciasta, które ostatnio prezentowaliśmy na naszym kanale messengerowym. Jak wypadł na ich tle lekko zmodyfikowany placek z przepisu Tomka Strzelczyka? Cóż, odpowiedź może być tylko jedna – doskonale!
Przepis na ciasto z „1 michy” ze śliwkami wg Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml oleju
- 180 g jogurtu greckiego
- 70 g kaszy manny
- 300 g śliwek bez pestek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder
Przygotowanie:
- Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Ubijaj mikserem na średnich obrotach lub trzepaczką.
- Wlej do jajek i cukru jogurt grecki. Połącz z jajkami i cukrem. Wlej olej i również wymieszaj. Następnie wsyp do środka kaszę mannę, proszek do pieczenia i mąkę. Odstaw ciasto na bok.
- Śliwki wydryluj, pokrój na mniejsze kawałki i zasyp mąką ziemniaczaną po to, by nie siadły w cieście i by nie wytworzył się w cieście zakalec.
- Dodaj do ciasta 3/4 owoców. Przełóż ciasto z owocami do tortownicy wysmarowanej masłem (średnica tortownicy to 18 cm).
- Wyrównaj ciasto z góry i połóż na wierzch pozostałe owoce. Z góry owoce można przysypać cukrem brązowym.
- Piecz ciasto w temperaturze 180 st. przez ok. 45 min.
- Poczekaj przez 10 min, by ciasto lekko odpoczęło, a następnie wyjmij je z tortownicy. Posyp cukrem pudrem, pokrój i podawaj.
Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube

















