Historia tego dania sięga czasów starożytnego Rzymu. Tradycyjnie było ono przyrządzane z mąki z prosa, orkiszu, jęczmienia lub kaszy gryczanej. Dopiero po odkryciu Ameryki i sprowadzeniu kukurydzy do Europy, to kaszka kukurydziana stała się głównym składnikiem tej potrawy. Sycący włoski rarytas zaczął być wtedy popularny również w sąsiadujących krajach. Mowa oczywiście o polencie.
Co to jest polenta?
Polenta to znana od wieków prosta włoska potrawa, przygotowywana z obecnie z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, która jest gotowana w wodzie lub bulionie do uzyskania pożądanej konsystencji (może być kremowa lub zwarta). Mimo że z wyglądu przypomina rumuńską mamałygę, smakuje inaczej.
Mieszkańcy północnej Italii przyrządzają ją obecnie na wiele różnych smacznych sposobów. Eksperci doliczyli się ponad dwustu przepisów na polentę. Danie zyskało szczególną popularność m.in. na Ukrainie, w Gruzji, Serbii czy Chorwacji. W Polsce nadal jest mało znane, a szkoda.
Fot. Getty/iStock, Bartosz Luczak
Jak przyrządzić polentę?
Przyrządzenie polenty jest dziecinnie proste i wymaga tylko kilku składników.
Składniki:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej (polenty)
- 3 łyżeczki masła
- 60 g parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Zacznij gotować wodę z dodatkiem soli.
- Następnie wsyp do garnka kaszkę kukurydzianą, po czym mieszaj składniki do chwili, aż woda zacznie wrzeć.
- Teraz zmniejsz ogień i gotuj polentę ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zdejmij potrawę z palnika. Do kaszki dodaj masło, parmezan oraz pieprz. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki rózgą kuchenną.
- Gotową masę przełóż do płaskiego naczynia wysmarowanego masłem i odstaw w chłodne miejsce, aby wystygła.
Jak i z czym jeść polentę?
Polentę możesz jeść solo, dodając do niej jedynie masło, sól, pieprz lub parmezan. Idealnie się sprawdzi także jako dodatek do np. zup (spróbuj rosołu z polentą - pychota!), gulaszy, sosów, dań mięsnych lub rybnych. Możesz ją podać do niedzielnego smażonego kurczaka lub pieczonej kaczki. Zastygłą polentę możesz pokroić na różne kształty, plastry i np. obsmażyć lub grillować na złoty kolor z każdej strony. Świetnie będzie smakować też w towarzystwie warzyw, np. jako dodatek do leczo. Z polenty da się przygotować również smaczne i sycące zapiekanki.
Włosi traktują polentę jako zamiennik chleba i ziemniaków lub jadają ją z ossobuco, czyli z popularną mięsna potrawą z giczy cielęcej. Dzięki swojej uniwersalności polenta bywa nawet podstawą do kreatywnych deserów.
Fot. Getty/iStock, Bartosz Luczak
Słodki hołd dla polenty
Jeśli pojedziesz do Bergamo, na pewno napotkasz polenta e osei, czyli tradycyjny deser tego miasta. Jego historia sięga XX wieku. Włoscy cukiernicy stworzyli wtedy to ciastko jako hołd dla tradycyjnej polenty. W przeszłości połączenie prostej kaszki kukurydzianej z pieczonym ptactwem (osei) było bardzo popularne w kuchni tamtego regionu.
Deser polenta e osei powstał jako wariacja na temat tej tradycji, choć oczywiście nie ma nic wspólnego z prawdziwymi ptakami, ani nawet nie jest zrobiony z kaszki kukurydzianej. Nazwa pozostaje nawiązaniem do oryginalnego dania, ale to po prostu słodkie ciastko biszkoptowe z kremem maślanym. Na wierzchu znajdują się małe ptaszki z marcepanu pokryte czekoladą.
Fot. Getty/iStock, Mrkit99
















