Gdy myślę o włoskich serach, przed oczami migają mi klasyki, czyli mascarpone i mozzarella. Tymczasem we Włoszech, w cieniu tych gigantów, króluje skromna, ale wszechstronna ricotta. Jej lekkość i delikatny smak sprawiają, że dobrze sprawdza się w słodkich i wytrawnych potrawach. Choć w Polsce jest mniej popularna, to prawdziwy klejnot włoskiej kuchni. Musisz jej spróbować!

Skąd pochodzi ricotta?

Ricotta, czyli serwatkowy ser o delikatnej konsystencji, pochodzi z Włoch. Jej nazwa dosłownie oznacza „ponownie ugotowana”, co doskonale tłumaczy proces jej produkcji. W przeciwieństwie do większości serów, które powstają z mleka, ricotta jest wytwarzana z serwatki. Jest to płyn pozostający po produkcji innych serów (takich jak mozzarella czy provolone). 

Historia ricotty sięga czasów starożytnego Rzymu, a jej produkcja była znana zarówno wśród najbiedniejszych, jak i bogatszych warstw społecznych. Dzięki swojej prostej technologii wytwarzania i wykorzystaniu produktu ubocznego, ricotta stała się symbolem Włoch i smacznej kuchni. Jak ją wykorzystać w polskiej?

Zastosowanie ricotty w kuchni

Ricotta to ser o niesamowicie szerokim zastosowaniu w kuchni. Można go wykorzystać od dań słonych po słodkie. Jej delikatny i lekko słodkawy smak sprawiają, że doskonale nadaje się jako składnik nadziewania. Nawet do makaronów, takich jak ravioli czy cannelloni. Jest też popularnym dodatkiem do lasagne. Nadaje jej lekkości i kremowego posmaku.

W kuchni włoskiej ricotta często wykorzystywana jest do przygotowania kremów do ciast, takich jak klasyczny włoski sernik ricotta lub jako baza do różniastych deserów. Można ją również dodawać do sałatek, placków czy omletów, aby wzbogacić je o kremową konsystencję.

Z czym podawać ricottę?

Ricotta świetnie łączy się z różnorodnymi składnikami. Jej dosyć neutralny smak pozwala na kreatywne eksperymentowanie. W daniach słonych doskonale smakuje w połączeniu z ziołami, takimi jak bazylia, oregano czy tymianek, a także z czosnkiem i pomidorami. Można ją podawać z grillowanymi warzywami, szynką parmeńską czy pieczonymi paprykami. 

Propozycja podania sera ricotta / AdobeStock, shaiith

W wersji na słodko ricotta idealnie komponuje się z owocami, takimi jak truskawki, maliny czy nawet ostatnio popularne figi. Wystarczy dodać do niej odrobinę miodu, cynamonu lub wanilii, by stworzyć prosty, wykwintny deser. Ricotta podana z orzechami, miodem i świeżym pieczywem to również doskonały pomysł na pożywne śniadanie, także dla gości.