Historia od lat pokazuje, że Włosi ewidentnie maja w sobie to coś. Weźmy choćby taką architekturę czy sztukę – to właśnie w Italii narodził się renesans, a potem zresztą i barok. Dziś Włochy słyną z fantastycznej motoryzacji (Ferrari, Lamborghini, Maserati), wysmakowanej mody (Gucci, Prada, Armani, Versace) i przede wszystkim z niezwykle smacznej kuchni.

Spaghetti i pizza to jednak nie wszystko. Włoskie gospodynie zęby zjadły także na słodkościach. Przeróżne włoskie wyroby z pistacji czy z orzechów laskowych już zdążyły zdobyć popularność nad Wisłą. W Polsce paradoksalnie mało kto jednak wie, że Włosi doskonale wiedzą, jak przyrządzać rozmaite smakowitości z… orzechów włoskich.

Jakie ciasto Włosi pieką na orzechach włoskich?

Choć nazwa tych orzechów brzmi jednoznacznie, wcale nie kojarzą się one nam z włoskimi słodyczami i ciastami. To błąd. Włoskie panie domu pieką często choćby prosty, ale pyszny orzechowy wypiek pod nazwą torta di noci.

Adobe Stock, Marek 

To nic innego jak ucierane ciasto a la biszkopt (czasem z tłuszczem, czasem bez), którego bazą są właśnie zmielone orzechy włoskie. Smak? Perfekcja, wprost idealna do popołudniowej kawy. A do tego długa trwałość, którą zapewniają tłuste, zmielone na wiór orzechy.

Przepis na proste włoskie orzechowe ciasto (torta di noci)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru (ok. ¾ szklanki)
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 90 ml oleju (ok. 6 łyżek) 
  • 300 g orzechów włoskich
  • 160 g mąki pszennej (najlepiej włoskiego typu 00 – do pizzy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania orzechów. Zmiel je w blenderze kielichowym na gładki pyłek, uważając jednocześnie, by nie doszło do wytrącenia z nich tłuszczu – to utrudniłoby potem wzrastanie ciasta.
  2. Jajka wbij do miski (bez rozdzielnia żółtek od białek), od razu dodaj także cukier, szczyptę soli i miód. Ubij wszystko mikserem do podwojenia objętości. 
  3. Dolej do środka olej i uciera dalej. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  4. Na sam koniec wmieszaj do ciasta zmielone uprzednio orzechy.
  5. Przygotuj małą tortownicę (o średnicy 20-22 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej przygotowane ciasto. 
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (program góra-dół) przez 35 minut. 
  7. Gotowe ciasto wyjmij z tortownicy, obficie obsyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!