Orzechy włoskie w czekoladzie, miodzie czy karmelu to dobrze znane małym i dużym łasuchom przysmaki, ale w tej wersji próbował ich mało kto. Nietypowe batony ciągną się nieco jak krówki, a jednocześnie chrupią dzięki orzechom. Przy czym wcale nie są aż tak słodkie, jak myślisz. Takich nie sprzedają nigdzie - może tylko na targach i jarmarkach okołoświątecznych. Widziałam je na Rynku Głównym w Krakowie, ale jeśli do Krakowa masz nie po drodze, zrób je w domu. Ani się obejrzysz, a tak zrobione „szaszłyczki” na słodko znikną. A łakomczuchy będą cię prosić o powtórkę. Jeśli lubisz słodkości i inne smakołyki, daj się też skusić innymi przepisami na kanale messenger Mojego Gotowania. Codziennie otrzymasz 2 nowe przepisy. Sprawdź np. sułtański dżem z pigwy - na słodko, ale bez ulepu i z charakterem. Tak jak czurczchela, na którą przepis podaję poniżej.

Co to jest czurczchela?

Czurczchela to gruzińskie słodkości. Orzechy włoskie nawleka się na nitkę i robi z nich „korale”, a następnie zanurza w gęstym „budyniu” z soku winogronowego. Zamiast orzechów włoskich wykorzystać można też inne rodzaje, w tym laskowe, ale czurczchele robione są też z migdałami i mieszankami różnych orzechów. Najprościej na początek będzie wybrać duże orzechy. Na słodką przekąskę trafisz nie tylko w Gruzji, ale też w innych krajach postradzieckich. Sprzedawane są też w Turcji pod nazwą Pestil Cevizli Sucuk. Mimo wszystko to jednak Gruzini są z niego najlepiej znani i z nim kojarzeni.

Jak zrobić gruziński przysmak?

Jeśli masz domowy sok z winogron (najlepiej ciemnych), mąkę pszenną, igłę z nitką i orzechy włoskie, jesteś już w domu - to wszystkie składniki potrzebne na czurczchelę. Warto też mieć nieco papieru do pieczenia. Sok z winogron możesz też prosto zrobić na świeżo, zanim zabierzesz się za przygotowanie przepisu. Wystarczy zblendować 1 kg ciemnych winogron, odcedzić ze skórek i pestek przez gęste sito i / lub gazę, a następnie dopełnić ewentualnie wodą do pojemności 1 litra. 

Taki sok gotuje się powoli, z dodatkiem mąki na swego rodzaju budyń, odparowuje go do konsystencji toffi i macza w nim orzechy nanizane na nitkę. Masa nie może być też za gęsta - powinna mieć kolor i konsystencję kajmaku z puszki. Jeśli będzie zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć odrobiną gorącej wody. 

AdobeStock Newleks

Tak powstałe słodkie „szaszłyki” muszą wystygnąć, przeschnąć i zastygnąć. Zawieś je na noc np. nad okapem w kuchni i podłóż pod spód kawałek papieru do pieczenia, by masa nie skapywała bezpośrednio na blat.

Przepis na orzechy włoskie po gruzińsku

Składniki:

  • 1 l świeżego soku z winogron
  • 7 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 2 szklanki orzechów włoskich (najlepiej ćwiartek i połówek)

Sposób przygotowania:

  1. Przewlecz nitkę przez igłę tak, by uzyskać ok. 20 cm długości, zawiąż supełek. Nawlekaj orzechy do połowy długości, odetnij nitkę od igły zawiąż supełek. Powinno pozostać wolne miejsce, za które zawiesisz czurczchele. Powtarzaj czynność do wyczerpania orzechów.
  2. Przygotuj masę: odlej z soku 1 szklankę i wymieszaj go dokładnie z mąką - nie może być grudek. Resztę soku zagotuj w garnku z szerokim oraz grubym dnem. Dodaj sok z mąką, wymieszaj, zagotuj ponownie i zmniejsz grzanie na minimalną moc (masa ma się grzać i ledwo pyrkać i redukować, ale nie gotować). Co jakiś czas przemieszaj. 
  3. Po upływie 1 godziny powinna mieć konsystencję i kolor ciągnącego się toffi - zanurzaj w niej sznury orzechów.
  4. Powieś sznurki z orzechami włoskimi w wolnym miejscu, pod spód podłóż kawałek papieru do pieczenia, gdyby resztki słodkiej masy miały spłynąć. Susz najlepiej 24 godziny - w tym czasie masa zastygnie, ale powinna pozostać miękka. 
  5. Pociągnij za nitkę i wyciągnij ją, pokrój czurczchele na kawałki.

Przekąskę można przechowywać w hermetycznie zamykanym słoiku. 

Źródło przepisu: Weganon.pl.