Te ciastka to mój jesienny pewniak. Gdy za oknami robi się szaro, wyciągam orzechy i mieszam z szybkim ciastem. Ten deser robi się błyskawicznie, a nie potrzeba do tego żadnych foremek, wałka czy innych sprzętów. Efekt zawsze jest na medal.

Krojone ciastka z orzechami - prościej się nie da

Ciastka krojone z orzechami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Można je robić przez cały rok, ale to właśnie jesienią smakują najlepiej. Ja dodaję do nich orzechy włoskie, ale z powodzeniem można je zastąpić lub wymieszać z innymi orzechami, np. migdałami czy orzechami pekan. Chrupką strukturę zapewniają także dodane do masy płatki owsiane.

Ten przepis uwzględnia dodatek suszonej żurawiny, bo jej słodko-kwaśny smak idealnie współgra z orzechami, ale można ją zastąpić innymi bakaliami. Do ciastek można dodać rodzynki lub inne suszone owoce, a także czekoladę - zarówno białą, mleczną, jak i gorzką.

Największym atutem tych ciastek jest fakt, że nie trzeba ich lepić czy formować. Masę po prostu rozprowadza się na blaszce, piecze w całości, a następnie kroi na kawałki, gdy ciasto ostygnie. Gotowe ciastka to idealna przekąska do kawy. Można je także włożyć do śniadaniówki i zabrać do szkoły lub pracy.

Przepis na krojone ciastka orzechowe

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych (najlepiej drobnych)
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru lub ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Wsyp do miski suche składniki: mąkę, płatki owsiane i przyprawy.
  2. Orzechy drobno posiekaj lub włóż do woreczka foliowego i rozdrobnij tłuczkiem. Dodaj do suchych składników.
  3. Żurawinę możesz posiekać lub zostawić w całości. Jeśli używasz czekolady, rozdrobnij ją.
  4. W rondelku podgrzej masło z cukrem. Dodaj miód i mieszaj aż do rozpuszczenia składników. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Przestygniętą, ale wciąż ciepłą masę wlej do miski z suchymi składnikami. Na końcu dodaj orzechy i żurawinę, delikatnie wymieszaj całość. Masa powinna być gęsta i kleista.
  6. Formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Rozprowadź ją szpatułką i wygładź powierzchnię.
  7. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 30 minut, aż wierzch stanie się złocisty.
  8. Wyjmij z piekarnika i odstaw. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na kwadraty lun prostokąty.

Adobe Stock, Alp Aksoy