Przepisy na serniki mogą mieć różne stopnie trudności, ale ten to prawdziwy hit. Nie ma tu bowiem nawet potrzeby wyciągania miksera z szafki, bo wszystko wystarczy wymieszać łyżką czy widelcem. Zobacz ten banalnie prosty deser, a gdy raz spróbujesz go zrobić, nie wrócisz już do żadnych skomplikowanych receptur.
Jak zrobić najprostszy sernik na kruchym spodzie?
W sieci i książkach kucharskich jest całe mnóstwo przepisów na sernik na kruchym spodzie, ale jeśli szukasz najprostszego, wybierz ten włoski. Tutaj najpierw zagniata się proste ciasto kruche i dzieli się je na 2 części - mniejszą i większą. Większy kawałek idzie na wylepienie spodu blachy, a mniejszy do stworzenia kruchego wierzchu, ale o tym trochę później.
Teraz masa serowa, które jest chyba jeszcze łatwiejsza w przygotowaniu niż samo ciasto, bo nie trzeba tu nic ubijać ani ucierać, tylko po prostu miesza się twaróg z cukrem, białkiem jaja, śmietaną i skrobią kukurydzianą. Taką masę trzeba już tylko wyłożyć na surowy spód, a potem zostaje już tylko "kruszonka", ale nie taka zwykła. Tutaj nie ściera się masy na tarce ani nie rozdrabnia jej palcami tylko po prostu kroi się ciasto kruche na cienkie plasterki i wykłada je na masę serową, dzięki czemu po upieczeniu tworzy się rumiana, krucha warstwa.
Włoski sernik na kruchym spodzie - przepis
Składniki:
na kruche ciasto:
- 200 g masła,
- 120 g cukru,
- 2 jajka,
- 450 g mąki pszennej,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
na masę serową:
- 600 g twarogu,
- 1 białko jaja,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej.
dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Zacznij od wymieszania masła z cukrem, a potem wbij do tego jajka i połącz całość. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz śmietanę i wyrób wszystko w dłoniach na jednolite ciasto.
- Gotowe ciasto podziel na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. Oba kawałki ciasta owiń folią, ale większy schowaj do lodówki, a mniejszy do zamrażarki.
- W międzyczasie gdy ciasto się chłodzi, przygotuj masę serową. W tym celu wymieszaj twaróg z cukrem, białkiem jaja, śmietaną i skrobią kukurydzianą.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyjmij z lodówki większy kawałek ciasta i wylep nim spód foremki.
- Na to wyłóż masę serową, a potem wyjmij z zamrażarki mniejszy kawałek ciasta i pokrój go w plastry. Takie plasterki ciasta ułóż na serowej masie i włóż ciasto do piekarnika na około 35-40 minut.
- Upieczony sernik na kruchym spodzie odstaw do wystudzenia, a potem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Źródło: Youtube.com/@AZIZAGOTOVIT

















