Zupa ryżanka może kojarzyć się z mdłą breją, którą wiele osób pamięta z przedszkola. Od tego czasu nigdy nie jedli jej z własnej woli. Pora odczarować to danie, ponieważ w dobrze zrobionej wyczuwa się mnóstwo smaków i przypraw. A wkładka ryżowa sprawia, że staje się bardzo kremowa, po prostu przepyszna.

Składniki na zupę ryżankę

Z niżej podanej proporcji zupką powinno się najeść na spokojnie 6 osób, zwłaszcza jeśli wśród nich są dzieci. Przygotowanie jest niezwykle proste, ale trzeba zaplanować ryżankę z niewielkim wyprzedzeniem. A to dlatego, że czas gotowania wszystkich składników trwa ponad godzinę. Trzeba też doliczyć przygotowanie warzyw, ale to już dosłownie 5 minut.

  • 500 g porcji rosołowej z kurczaka
  • 2-3 pałki z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek zielonej części pora
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 2 litry zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować zupę ryżankę?

  1. Obierz marchewkę, pietruszkę i kawałeczek selera (taki nie cięższy niż 100 g). Umyj je i odłóż, bo będą potrzebne w całości. Przygotuj też zieloną część pora (jest delikatniejsza w smaku). Trzeba go wyczyścić bardzo dokładnie. Każdy, kto miał z nim do czynienia, wie o tym, że pod listkami można znaleźć spore ilości piasku. Podnieś je, żeby móc swobodnie dostać się do wszystkich zakamarków. 
  2. Naszykuj większy garnek, muszą pomieścić się w nim składniki na wywar drobiowy. Na początek przełóż do niego wszystkie mięsne kawałki, również porcję rosołową. Dodaj warzywa i zalej całość wodą. Dorzuć jeszcze liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i oczywiście lubczyk.
  3. Wywar gotuj na małym ogniu (tak tylko, żeby sobie trochę pyrkał) przez 50 minut. Potem wyłów delikatnie całe mięso, korpus i warzywa.
  4. Do bulionu drobiowego wsyp ryż jaśminowy i gotuj go 10 minut. Czas zacznij mierzyć, dopiero, jak zawrze.
  5. W tym czasie pokrój warzywa w kosteczkę. Jeśli chcesz, możesz dodać samą marchewkę. Mięso rozdziel na mniejsze kawałki.
  6. Zupa ryżanka będzie gotowa, gdy dodasz do miękkiego ryżu warzywa i kawałki kurczaka. Nalej ją na talerze i posyp natką pietruszki. Najlepiej smakuje mocna ciepła, a brzuszek już cieszy się na jej widok.