Ziemniaki jak z ogniska są marzeniem każdego miłośnika obcowania z przyrodą, otwartej przestrzeni, zabawy lub zadumy do świtu przy dogasających polanach. Kojarzą się z dziecięcą beztroską, ciepłymi nocami i wakacjami. Przygotowanie ich w domu, bez zagrzebywania w popiele, to nie lada wyzwanie. Co zrobić, żeby smakowały jak sentymentalny oryginał? Sposób znaleźli entuzjaści air fryera. Ziemniaki w mundurkach z frytkownicy beztłuszczowej wypełnią kuchnię zapachem biwaku pod chmurką.
Jak piec ziemniaki, żeby smakowały jak z ogniska?
Ziemniaki opiekane praktycznie zawsze smakują nieziemsko, niezależnie od użytej techniki, ale te z ogniska to poziom, który nie mieści się w żadnej skali. Owija się je folią aluminiową i zakopuje w żarzącym się popiele dogasającego stosu. Zyskują mocno przypieczone mundurki i miękkie, mączyste, niezwykle smakowite wnętrze o dymnym aromacie. Żeby domowa imitacja była godna wakacyjnego oryginału, warto kierować się pewnymi wskazówkami:
- Obtocz ziemniaki w mące. Ochroni je przed przypaleniem i pozwoli stworzyć chrupiącą skórkę. Nie trzeba owijać ich folią aluminiową.
- W panierce z mąki koniecznie musi znaleźć się sól. Ma za zadanie zatrzymać wilgoć wewnątrz ziemniaków. Dzięki temu nie wyschną podczas pieczenia na wiór.
- Dodaj przyprawy, które imitują dymny aromat. Może być to wędzona sól lub słodka papryka wędzona.
- Przygotuj ziemniaki jak z ogniska w airfryerze. Urządzenie, dzięki stałej cyrkulacji powietrza, pozwoli równomiernie je opiec i otrzymać chrupiące mundurki.
Ziemniaki jak z ogniska w airfryerze – przepis
Składniki:
- 1/2 kg małych ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżeczki soli (najlepiej wędzonej)
Przygotowanie:
- Umyj i wyszoruj ziemniaki (na przykład szorstką stroną gąbki kuchennej). Nie osuszaj ich.
- Wymieszaj w misce mąkę z solą. Wrzuć do niej jeszcze wilgotne ziemniaki. Dzięki temu panierka dokładnie oblepi ich skórkę.
- Włóż ziemniaki do koszyka airfryera. Piecz je przez godzinę w 200°C.
Z czym podawać pieczone ziemniaki z airfryera?
Opieczone do perfekcji kartofelki możesz jeść w całości (skórka jest przyjemnie słona i chrupka) albo wyjadać gorący miąższ ze środka łyżeczką. Do podania przyda się sos czosnkowy lub twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem (Poznaniacy nazwą go gzikiem). Pasuje tu również świeży, ziołowy dip jak do sałatki zielonej bogini. Ziemniaki z piekarnika jak z ogniska świetnie smakują w towarzystwie chrupkiej rzodkiewki lub ogórków małosolnych. Warto serwować je w parze z grillowanymi potrawami, na przykład z szaszłykami z wędzonym boczkiem lub kiełbasą.
Źródło: instagram.com/smakoholiczka

















