Przepis na bajkowe szyszki znalazłam na YouTube na kanale Sceny Kulinarnej. Pomysł spodobał mi się tak bardzo, że go wypróbowałam na żywym organizmie, bo na własnej rodzinie. Wszyscy byli zachwyceni i zażyczyli sobie, żeby zrobić je ponownie na Boże Narodzenie. Postawione na świątecznym stole będą pełnić rolę ozdoby. Choć pewnie nie potrwa to długo, bo są naprawdę smaczne. To, co spróbujesz? A jeśli chcesz zobaczyć więcej fajnych przepisów i kulinarnych porad, zajrzyj na kanał Sceny Kulinarnej. Można tam znaleźć prawdziwe perełki.
Co jest potrzebne do zrobienia bajkowych szyszek?
Niezbędne są tylko 3 składniki: ciasteczka Oreo, kremowy serek biały oraz płatki śniadaniowe w odpowiednim kształcie i koniecznie brązowe, jeśli deser ma przypominać prawdziwe szyszki. Chociaż przygotowane z płatków w kolorze miodowym i oprószone kakao też mogą wyglądać apetycznie.
Ponieważ ciasteczka trzeba bardzo dokładnie pokruszyć, bardzo przyda się robot kuchenny z wirującymi ostrzami. Jeśli takiego nie masz, poradzisz sobie, używając blendera ręcznego.
Przyda się też ozdobny półmisek lub tacka, na której wyeksponujesz deserowe szyszki.
Przepis na świąteczne szyszki jak z bajki
Składniki (na ok. 6 szt.):
- 15 ciasteczek Oreo
- 150 g serka Philadelphia
- brązowe płatki śniadaniowe typu „muszelki” (Nesquik, Chocapic)
- cukier puder (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Wrzuć ciasteczka Oreo do miski i bardzo dokładnie zmiksuj je na mączkę.
- Do mączki z ciasteczek dodaj serek i bardzo dokładnie wymieszaj szpatułką. Powinna powstać gęsta klejąca masa.
- Uformuj ręcznie z masy niezbyt wysokie stożki o dość szerokiej podstawie.
- Do każdego stożka przymocuj płatki. Zacznij od dołu stożków. Wciskaj je w stożek w dolnej części, górna powinna nieco odstawać. Postępuj w ten sam sposób wciskając płatki w coraz wyższe partie stożka, aż powstanie łuskowana szyszka.
- Gotowe szyszki możesz oprószyć cukrem pudrem – będą wyglądały jakby je oprószył śnieg.
Bajkowe szyszki: porady praktyczne
Wykorzystaj serek wyjęty z lodówki. Pod wpływem ciepła rąk jego konsystencja może się nieco rozluźniać, więc gdy zaczniesz z dobrze schłodzonym, łatwiej uzyskasz odpowiednia konsystencję masy – będzie ci łatwiej lepić z niej odpowiednie kształty.
Po zrobieniu szyszek możesz je przechowywać w lodówce kilka dni, jeśli będzie taka potrzeba. Ze względu na zawartość serka, nie należy ich przetrzymywać długo w ciepłych pomieszczeniach.
Zamiast obsypywać szyszki cukrem pudrem, możesz ozdobić je lukrem. Najlepszy będzie biały i dość gęsty. Posmaruj nim górne krawędzie każdego płatka śniadaniowego, gdy szyszka jest już gotowa. W ten sposób uzyskasz „lodowy” wygląd deseru. Możesz do lukru tu i ówdzie przykleić śnieżne gwiazdki z gotowych słodkich dekoracji świątecznych, których w sklepach jest pełno.

















