Na przerośnięte ogórki nie ma zwykle na bazarkach zbyt wielu chętnych w sezonie na kiszenie. Nadają się przeważnie głównie do jedzenia na świeżo. Uratuj je, zawekuj i zjedz ze smakiem zimą. Zrób z nich „nocne” ogórki po cygańsku. Wbrew pozorom mają delikatny, dobrze zbalansowany smak i na „dzień dobry” po odkręceniu słoika nie czuć ich od razu octem. Jeśli jednak wolisz pikantniejsze sałatki z ogórków do słoików, śmiało dolej nieco więcej octu lub zamień go na spirytusowy, 10%.

Jak zrobić sałatkę z ogórków do słoików? Praktyczne wskazówki

Sałatka po cygańsku do słoików jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale trzeba je rozłożyć na 2 dni. Po pokrojeniu w plasterki odkładam je na całą noc, by puściły jak najwięcej soku. Jeśli skórka jest bardzo twarda, obieram je, ale zwykle zostawiam ze skórką. Pomaga ona utrzymać kształt plasterków w ryzach. 

Uważać trzeba głównie na 1 moment - pasteryzację. Na jej powodzenie może wpływać rodzaj octu. Dla bezpieczeństwa, by przetwory nie zaczęły kisnąć, dodaj do sałatki jabłkowy ocet pasteryzowany lub klasyczny spirytusowy, jeśli chcesz otrzymać bardziej wyrazisty i kwaskowaty smak. Zapobiegnie to rozwojowi szkodliwych bakterii w środku, co może się zdarzyć nawet po pasteryzacji.

Przepis na ogórki po cygańsku

Składniki (na 12 słoików po ok. 330-350 g - lub kilka większych):

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 kg cebuli
  • 500 g koncentratu pomidorowego
  • 2 płaskie łyżki kłodawskiej soli kamiennej
  • 1/2 szklanki cukru, miodu lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju
  • min. 1/4 szklanki pasteryzowanego octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj ogórki. Jeśli mają grubą i twardą skórkę, obierz je, jeśli nie, zostaw. Pokrój warzywa w grubsze plasterki, cebulę posiekaj w kostkę.
  2. Przełóż warzywa do dużej miski i zasyp solą, wymieszaj, przykryj ściereczką i odłóż na całą noc na blacie. 
  3. Kolejnego dnia odlej spod ogórków nadmiar soku (ok. 1 szklanki) - odłóż sok na później. 
  4. Dodaj do miski składniki na sos: olej, ocet, koncentrat pomidorowy i cukier. Wymieszaj dokładnie i odłóż na 30 minut. W międzyczasie wyparz słoiki i wieczka.
  5. Po upływie tego czasu, jeśli sałatka będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę odłożonego soku ogórkowego do preferowanej konsystencji i wymieszaj raz jeszcze.
  6. Przełóż sałatkę z ogórków do słoików po cygańsku do wyparzonych słoików, ugniatając ciasno. 
  7. Zakręć słoiki, przełóż do garnka wyłożonego ściereczką, zalej zimną wodą do wysokości ok. 3/4 słoików i pasteryzuj: gotuj pod przykryciem ok. 10-15 minut od chwili zagotowania. 
  8. Wyjmij ostrożnie i przykryj kocem lub ręcznikiem, by powoli wystygły, a wieczka się zaciągnęły.

Źródło przepisu: HajduczekNaturalnie.pl.