Serek wiejski to jeden z moich ulubionych produktów, który staram się zawsze mieć w lodówce. Można go wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się nie tylko jako samodzielna przekąska, ale możesz z niego zrobić również proste placuszki, upiec wrapy, a także przygotować pastę na kanapki. Choć pasuje on również do słodkiej wersji (z miodem, orzechami i cynamonem), to na kolację lubię łączyć go z wytrawnymi dodatkami. Co najbardziej pasuje do serka wiejskiego?
Z czym połączyć serek wiejski w paście kanapkowej?
Serek wiejski jest dość neutralny w smaku, dlatego pasuje do niego większość warzywnych dodatków. Najbardziej lubię go łączyć ze świeżymi ogórkami. Jeśli są dostępne, to wybieram gruntowe, choć szklarniowe również się sprawdzą (wtedy wystarczy pół ogórka). Obierz go i pokrój w kostkę. Mimo że można go zjeść ze skórką, to w paście kanapkowej lepiej smakuje obrany. Do ogórków i serka dodaję ugotowane na twardo jajka. Dostarczają one białka i sprawiają, że pasta jest treściwa i sycąca. Ugotowane warto ostudzić przed dodaniem do pasty. Pokrój je w kostkę i wymieszaj całość widelcem. Pasta przygotowana w ten sposób ma grudkowatą konsystencję. Jeśli wolisz gładkie smarowidła, to możesz ją zblendować. Całość dopraw kilkoma przyprawami i gotowe, można zajadać do woli.
Przepis na pastę z serka wiejskiego
Składniki:
- 4 jajka
- 2 ogórki gruntowe
- 200 g serka wiejskiego
- sól i pieprz ziołowy
- opcjonalnie szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj w garnku z wodą na twardo. Zajmie to ok. 8-10 minut. Ostudź je i obierz ze skorupki. Pokrój w kosteczkę i włóż do miski.
- Ogórki umyj, osusz i obierz ze skórki. Pokrój w niewielką kostkę i przełóż do miski z jajkami.
- Do jajek i ogórka dodaj serek wiejski. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, dodaj posiekany drobno szczypiorek.
Jak zmienić składniki do pasty z serka wiejskiego i co warto do niej dodać?
Choć większość składników zapewne masz w kuchni, to jeśli czegoś ci brakuje, zobacz, co możesz dać w zamian.
- Zamiast ogórków możesz dodać pokrojone drobno rzodkiewki. Wystarczą 4 sztuki na opakowanie serka. Nadadzą one paście chrupkości i przyjemnej ostrości.
- Do swojej pasty dodałam posiekany szczypiorek. Dobrze będzie pasował również świeży koperek.
- Pieprz ziołowy możesz zamienić na zwykły czarny. Pasta będzie bardziej wyrazista w smaku.
- Do tego przepisu pasuje zarówno serek wiejski light, jak i zwykły.
- Możesz w podobny sposób zrobić także pastę z twarogu. Dodaj do niego 2 łyżki jogurtu naturalnego i pozostałe składniki jak w przepisie.

















