Nie ma co ukrywać, śliwkowy sernik jesienny siostry Anastazji nie należy do najprostszych wypieków. Składa się z czterech warstw, więc nie wystarczy zmieszać byle jak składników w jednej misce. Ale pracę wynagradza z nawiązką efekt – deser tak kremowy, że można się nad nim rozpłynąć, tak atrakcyjny, że o przepis poproszą wszystkie koleżanki. Lekko zarumieniona z wierzchu puchata pianka robi ogromne wrażenie i sernik prezentuje się jak z najlepszej cukierni. Nie jest szybkie, ale za to ma dużo ułatwień – kruchego ciasta nie trzeba siekać ani ugniatać, śliwek prażyć, a sera mielić samodzielnie.      

O czym warto pomyśleć przed pieczeniem?

Sernik jesienny siostry Anastazji składa się z kilku elementów, więc warto dobrze się przygotować i rozłożyć sobie pracę na kolejne etapy. Najważniejsze, żeby wyjąć wcześniej masło z lodówki. Powinno być miękkie, ale nie rozpuszczone. Tylko wtedy uda się je utrzeć z cukrem na puszystą, kremową masę. Ten etap jest bardzo istotny – dzięki niemu sernik jest wyjątkowo delikatny i rozpływa się w ustach. Pamiętaj, że masło musi być miękkie zarówno do kruchego ciasta, jak i do masy serowej. Wyjmij wcześniej z lodówki także wszystkie jajka i twaróg. Również powinny mieć temperaturę otoczenia. 

Jeśli obawiasz się, że w twoim piekarniku sernik popęka lub wyjdzie suchy, możesz przygotować wcześniej naczynie z wodą. Wstaw je do piekarnika razem z ciastem, żeby w urządzeniu utworzyła się para wodna. Dzięki temu masa będzie delikatna i kremowa. 

Sernik ze śliwkami siostry Anastazji – przepis

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 1 kg sera białego zmielonego
  • 10 jajek
  • 350 g cukru
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 g masła
  • 600 g śliwek

Na piankę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

  1. Zacznij od kruchego ciasta. Utrzyj masło z cukrem na jednolitą, jasną, kremową masę. Dodaj żółtka – jedno po drugim – za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki najlepiej wsypywać partiami i wcierać w masę szpatułką. Wstaw powstałe ciasto do lodówki na czas przygotowywania pozostałych elementów.
  2. Umyj śliwki i przetnij je na pół. Wyciągnij pestki. Pokrój owoce w kostkę. 
  3. Przygotowanie masy serowej zacznij od utarcia masła z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, tak samo jak do kruchego ciasta. Wmiksuj proszek budyniowy oraz ser (możesz wykorzystać gotowy z wiaderka lub samodzielnie zmielić twaróg półtłusty – najlepiej dwukrotnie). Ubij białka na puszystą pianę i delikatnie wmieszaj je do masy szpatułką. 
  4. Wyłóż kruche ciasto na spód dużej formy (około 36 x 23 cm). Wylej na nie 1/3 masy serowej. Wyłóż śliwki. Przykryj je pozostałą masą. Piecz przez 1 godzinę w 180°C (tryb góra-dół).
  5. Około 20 minut przed zakończeniem pieczenia, przygotuj piankę. Ubij białka na wysokich obrotach miksera. Kiedy zgęstnieją i napuszą się, ale nie będą jeszcze sztywne, zacznij stopniowo dodawać cukier. Nie przerywaj miksowania, aż cukier się rozpuści i masa stanie się błyszcząca.
  6. Wyłóż piankę bezową na gorący sernik. Piecz całość jeszcze przez około 15 minut.

Przepis pochodzi z książki: „Wielka księga ciast siostry Anastazji", Anastazja Pustelnik, Wydawnictwo WAM