Zdziwiło cię zdjęcie tego dania? Już spieszę z odpowiedzią. To nic innego jak opisywane we wstępie danie, tylko przygotowane nie na zwykłym spaghetti, a na tak zwanym spaghetti al nero, czyli czarnym makaronie spaghetti barwionym sepią (naturalnym barwnikiem otrzymywanym m.in. z kałamarnic).

O tym właśnie makaronie pisaliśmy swego czasu w ramach naszego cyklu przedstawiającego ciekawe produkty z Lidla i Biedronki. Część z nich prezentowaliśmy także w kanale nadawczym na Facebooku naszego serwisu.

Redakcja MojeGotowanie.pl

Czy można zrobić ten makaron na zwykłym spaghetti?

Na szczęście użycie czarnego spaghetti wcale nie jest warunkiem koniecznym do przygotowania tego wspaniałego dania z grzybami, kurczakiem i serem. Może co najwyżej nieco urozmaicić podanie, bo na smak ma wpływ raczej niewielki, choć niektórzy zarzekają się, że delikatna nuta kałamarnicowego atramentu jest wyczuwalna, co przywodzi na myśl nadmorskie smaki słonecznej Italii...

Tak czy owak, to wspaniałe szybkie danie wyjdzie więc równie smacznie z klasycznym spaghetti, a nawet z innym rodzajem makaronu. Dobrze sprawdzi się tu zwłaszcza tagliatelle czy inne podłużne, podobnego rodzaju gatunki. Wybór należy tylko do ciebie!

Przepis na makaron z grzybami i z kurczakiem

Składniki:

  • 250 g makaronu typu spaghetti (np. czarny z dodatkiem sepii)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Ok. 250 g grzybów leśnych 
  • Ok. 250 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Olej
  • Twardy ser żółty (np. parmezan lub rubin)
  • Ok. 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Zacznij od podsmażenia pokrojonej w kostkę cebuli i czosnku. Gdy będą już zeszklone, dodaj na patelnię grzyby. Smaż je przez 10-15 minut w zależności od wielkości pokrojonych kawałków i rodzaju.
  2. Kurczaka pokrój na małą kostkę w poprzek włókien. Dodaj do niego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę wody, szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju. Dokładnie wymieszaj i pozwól, by mięso zaabsorbowało płyny razem z mąką. Ten proces nazywa się welwetowaniem i ma na celu uniknięcie wysuszenia mięsa w daniu.
  3. Tak przygotowane mięso podsmaż na drugiej patelni do ok. 80% wysmażenia (ślady surowego mięsa nie powinny być widoczne, ale w środku może nie być jeszcze w pełni gotowe. Odstaw tak przygotowanego fileta na bok.
  4. Do grzybów z cebulą dodaj odrobinę wody i zagęść sos śmietankę i odrobiną startego na tarce sera.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron do postaci al dente. Ugotowany makaron wrzuć do grzybowego sosu razem z kurczakiem. Przesmaż wszystko razem przez kilka minut. 
  6. Podawaj danie posypane dodatkową porcją tartego sera i posiekaną świeżą natką pietruszki.

Smacznego!