Ten dżem smakuje inaczej niż te, które jesz na co dzień. Jest słodki, z lekko kwaśną nutą, a do tego bardzo aromatyczny. Robi się go w niezwykle prosty sposób. W godzinę będziesz mieć gotowe słoiczki na zimę. Jeśli jeszcze nie znasz dżemu z miechunki, to czas najwyższy to zmienić. Przepis jest łatwy, a smak doskonały, a jeśli szukasz więcej inspiracji na jesienne przetwory, to zajrzyj na nasz kanał nadawczy. Znajdziesz tam cuda do słoików na zimę.
Jesienny dżem z miechunki
To ostatni moment, by zebrać miechunkę, jeśli masz ją w ogrodzie. Owoce ukryte w pomarańczowych lub brązowych osłonkach to jesienny skarb, z którego zrobisz przepyszny dżem. Zanim jednak wrzucisz je do garnka, koniecznie usuń z nich osłonkę, która nie jest jadalna. Ja dodatkowo kroję owoce na pół, aby szybciej rozpadły się podczas gotowania, ale nie jest to konieczne. Surowa miechunka jest słodko-kwaśna, dlatego warto dodać do niej sporo cukru, by była smaczniejsza. Gotuję ją, aż zacznie się rozpadać i wtedy przekładam do słoików. Miechunka zawiera mnóstwo maleńkich pesteczek, które są jadalne, dlatego gotowego dżemu nie przecieram przez sito, by się ich pozbyć. Jeśli jednak wolisz gładsze przetwory, to możesz to zrobić. Gotowych słoiczków z dżemem nie trzeba pasteryzować, wystarczy zamknąć je na gorąco i zostawić na blacie do ostygnięcia do góry dnem.
Adobe Stock, anamejia18
Przepis na dżem z miechunki
Składniki:
- 1 kg owoców miechunki
- 800 g cukru
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Miechunkę umyj, wyjmij owoce z osłonek, przekrój na pół (dzięki temu szybciej zmiękną) i przełóż do garnka z grubym dnem.
- Zasyp je cukrem. Wyciśnij do nich sok z jednej cytryny.
- Gotuj na niewielkim ogniu przez 30-40 minut, aż owoce się rozpadną, a całość wyraźnie zgęstnieje (na początek możesz wlać troszkę wody do owoców, dzięki temu szybciej zmiękną).
- Dżem możesz delikatnie zblendować, jeśli wolisz, aby miał gładszą konsystencję.
- Gęsty dżem przełóż do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Zakręć je szczelnie i odstaw na blat do góry dnem do ostygnięcia.
Do czego wykorzystać dżem z miechunki?
Dżem z miechunki nie tylko świetnie pasuje do naleśników czy placków. Możesz go wykorzystać jako owocową warstwę do ciast i tortów. Z lekkim kremem z bitej śmietany stworzy idealne połączenie. Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do ciast drożdżowych. Ja najchętniej dodaję sobie łyżkę do porannej owsianki lub do jogurtu naturalnego. Mój mąż lubi łączyć go z wędlinami i serami podanymi jako przystawka. Natomiast moje dzieci wyjadają go łyżeczką prosto ze słoiczka lub smarują nim tosty. W każdym wydaniu smakuje genialnie.
















