Od babci dostałam chyba tonę winogron ogrodowych. Długo zastanawiałam się, na co je przerobić. Soków już mam pod dostatkiem, dżemów również, więc padło na konfiturę. Moje winogrona ogrodowe były bardzo słodkie, dlatego wsypałam do nich stosunkowo niewiele cukru, tyle by podkreślić ich smak i mieć pewność, że postoją przez całą zimę (pamiętaj, że cukier działa jak naturalny konserwant). Dodałam do nich także garść jesiennego dodatku, dzięki czemu smakują całkiem inaczej niż zwykły dżem winogronowy.
Jak zrobić konfiturę z winogron ogrodowych?
Winogrona ogrodowe łączę ze słodkimi jabłkami. Razem tworzą one aromatyczną konfiturę, której smak dodatkowo podkręcam garścią orzechów laskowych. Zanim jednak dodam je do owoców, koniecznie podprażam je chwilę na suchej patelni, aby usunąć z nich brązową skórkę. Z uprażonych orzechów łatwo schodzi. Wystarczy gorące przełożyć na ściereczkę i potrzeć je o siebie. Orzechy bez skórki siekam dość drobno, ale nie na pył. Dodaję je do konfitury pod sam koniec gotowania, dzięki czemu zachowują swoją chrupkość w gotowych przetworach. Tak przygotowana konfitura z winogron ogrodowych, jabłek i orzechów laskowych jest świetnym dodatkiem do naleśników, racuchów czy też na kanapkę.
Przepis na konfiturę z winogron ogrodowych
Składniki:
- 750 g winogron ogrodowych ciemnych
- 750 g jabłek
- 100 g cukru + 250 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 50 g orzechów laskowych
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Winogrona umyj, usuń z nich szypułki i przełóż do garnka. Zasyp cukrem (100 g) i gotuj przez 10 minut, aż owoce puszczą sok. Zdejmij wtedy garnek z palnika.
- Owoce przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pesteczek i skórek. Jeśli masz winogrona bez pestek, to możesz je zblendować na gładką masę (skórka łatwo się blenduje na mus).
- Przetarte winogrona przełóż do miski. Dodaj do nich drugą część cukru (250 g) oraz sok z cytryny.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój bardzo drobno. Dodaj je do winogron, wymieszaj. Miskę przykryj folią i odstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia przelej owoce do garnka i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając (jeśli twoja konfitura jest bardzo gęsta, to mieszaj ją niemal cały czas, inaczej przywrze do dna garnka).
- Orzechy laskowe posiekaj drobno i dodaj do garnka z owocami na koniec. Wymieszaj i zdejmij całość z ognia.
- Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręć je szczelnie i odstaw na blat do góry dnem do ostygnięcia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
















