Jagody to tak niepozorne, małe owoce dostępne w pierwszym lepszym lesie, a potrafią poruszyć cały naród. Kiedy wysypią krzewinki, wszyscy wybywają z koszami, zatrzymują się przy drogach albo ustawiają w kolejce do warzywniaka. Potem lecą do domu, żeby lepić pierogi, smażyć racuchy lub kulać bułeczki. Przy całym tym szaleństwie trudno czasem wybrać odpowiednią potrawę, która najlepiej uczci sezon na leśne owoce. Spośród morza przepisów wybija się jednak patent Rozkosznego. Jego jagodzianki robi się jak cynamonki – wystarczy rozwałkować ciasto, obsypać je dodatkami i zrolować. Żadnego lepienia i formowania. 

Zakręcane jagodzianki na palonym maśle – przepis 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki drobnego cukru + 1 łyżka do jagód
  • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki (60 ml) mleka + 1 łyżka do glazury
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 300 g jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 g białej czekolady

Przygotowanie:

  1. Wyjmij jajka, śmietanę i mleko odpowiednio wcześniej z lodówki, żeby składniki zyskały temperaturę pokojową
  2. Roztop masło na patelni. Podgrzewaj je przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmieni kolor na jasnobrązowy i będzie wydzielać orzechowy aromat. Przelej je do czystego naczynia i odstaw do przestudzenia.
  3. Wymieszaj w misie miksera suche składniki, czyli mąkę, cukier, sól i drożdże. Następnie dodaj mleko (możesz je lekko podgrzać, do temperatury około 37°C), 1 jajko, żółtko, śmietanę i ekstrakt. Zacznij miksować (użyj końcówki do ciasta drożdżowego). 
  4. Stopniowo dodawaj palone masło, łyżka po łyżce. Kiedy składniki się połączą, wyrabiaj w robocie kuchennym przez około 10 minut, aż powstanie gładkie ciasto. Jeśli zagniatasz je ręcznie, pamiętaj, że potrwa to dłużej. 
  5. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
  6. W międzyczasie przygotuj nadzienie: umyj i osusz jagody, po czym wymieszaj je z łyżką cukru. Drobno posiekaj białą czekoladę.
  7. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Równomiernie pokryj je jagodami i posyp czekoladą. Zroluj placek od dłuższego boku. Postaraj się, żeby „ślimak" był dość zwarty, ale nie ściskaj zbyt mocno nadzienia.
  8. Pokrój powstałą roladę na 9 plastrów. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować między nimi odstępy, bo bułeczki jeszcze urosną. 
  9. Roztrzep 1 jajko z 1 łyżką mleka i posmaruj mieszanką jagodowe ślimaczki. 
  10. Przykryj blachę z bułeczkami i odczekaj 30 minut, aż powiększą objętość.
  11. Piecz zakręcane jagodzianki przez 15 minut w 200°C. Powinny się w tym czasie napuszyć i zarumienić.

Czym udekorować jagodzianki spiralki?

Rozkoszny proponuje wykończenie jagodzianek na palonym maśle prostym cytrynowym lukrem. Do jego przygotowania potrzebne ci będą tylko 2 składniki, a mianowicie:

  • sok z ½ cytryny
  • ½ szklanki (50 g) cukru pudru

Podgrzej sok z cytryny, a następnie stopniowo wsypuj do niego cukier. Cały czas mieszaj lukier, żeby sukcesywnie łączyć składniki w gęstą polewę. Powinna być lekko lejąca się, więc w razie potrzeby dostosuj ilość płynu lub proszku. Kiedy uzyskasz już satysfakcjonującą konsystencję, od razu udekoruj bułeczki. 

Spiralne jagodzianki możesz także posypać płatkami migdałów lub kruszonką z płatków owsianych. Możesz na końcu ozdobić je drobnymi listkami mięty lub świeżo otartą skórką cytrynową.