Jeśli lubisz klasyczne naleśniki ze śmietankowym twarogiem, śliwki i kultowy kogel-mogel, te słodkie naleśniki z owocami zapieczone pod puszystą pierzynką będą twoim nowym ulubionym posiłkiem! Szczególnie jesienią oraz zimą, kiedy wszystkich ciągnie do komfortowego domowego jedzenia. Zapiekane naleśniki sprawdzą się też na słodkie drugie śniadanie, podwieczorek albo jako deser. 

Jak zrobić naleśniki zapiekane pod koglem-moglem?

Na początek usmaż naleśniki. Wykorzystaj swój ulubiony przepis, a jeśli go nie masz - skorzystaj z mojego. 1 szklankę mąki wsyp do miski, dodaj 1 szklankę mleka, odrobinę wody gazowanej i krótko zmiksuj te składniki mikserem na jednolitą masę bez grudek. Następnie dodaj 2 jajka, szczyptę soli oraz 1 łyżkę roztopionego masła i znów krótko zmiksuj całość na gładkie ciasto. Potem wystarczy posmarować patelnię odrobiną oleju i rozgrzać ją na kuchence, wylać niedużą porcję ciasta i rozprowadzić je po całej powierzchni, przekręcając patelnię. Gdy spód naleśnika będzie zrumieniony i dobrze ścięty, przewróć go na drugą stronę za pomocą łopatki i powtórz smażenie na drugiej stronie. W ten sposób zużyj całe ciasto naleśnikowe. 

Śliwki trzeba skarmelizować na patelni z odrobiną masła i cukru, jeszcze przed dodaniem do twarogu i zawinięciem w naleśniki. Ja często robię ich więcej niż podaję w przepisie poniżej, bo są tak pyszne, że podjadam je jeszcze w czasie smażenia. Gdy uda mi się jakimś cudem powstrzymać i nie zjeść części owoców, podaję je jako dodatek - każdy może je sobie dołożyć na talerz obok naleśników. Jeśli nie masz śliwek, możesz te naleśniki przygotować także z jabłkami, brzoskwiniami, morelami lub gruszkami. 

Fot. Getty/iStock, Quanthem

Przepis na naleśniki z karmelizowanymi śliwkami zapiekane pod koglem-moglem

Składniki:

  • 8 naleśników
  • 200 g twarogu śmietankowego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka masła (zimnego, posiekanego nożem)

Dodatkowo:

  • 300 g śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru 

Na kogel-mogel:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Usmaż naleśniki.
  2. Śliwki umyj, przekrój w ćwiartki, usuń z nich pestki.
  3. Rozgrzej łyżkę masła na patelni, dodaj wydrylowane i pokrojone śliwki oraz cukier.
  4. Podsmaż owoce, mieszając, aż cukier się rozpuści, a śliwki nieco zmiękną i puszczą trochę soku. Gdy się już ładnie skarmelizują, zestaw je z kuchenki, żeby lekko przestygły. 
  5. Twaróg śmietankowy dokładnie wymieszaj z cukrem na jednolitą masę.
  6. Każdy naleśnik grubo posmaruj masą śmietankową.
  7. Na twarogu ułóż skarmelizowane, lekko przestudzone śliwki. 
  8. Wszystkie naleśniki zwiń w grube rulony. 
  9. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, posyp posiekanym masłem.
  10. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  11. Wstaw naczynie z naleśnikami na środkową półkę i podpiekaj naleśniki przez ok. 8 minut, żeby się pogrzały. 
  12. W międzyczasie oddziel żółtko od białka.
  13. Utrzyj żółtko z cukrem, do białości.
  14. Ubij białko na sztywną pianę.
  15. Połącz utarte żółtko z pianą z białka.
  16. Wyjmij naleśniki z piekarnika, nałóż na nie kleksy kogla-mogla.
  17. Wstaw do piekarnika pod mocno rozgrzaną górną grzałkę i zapiekaj, aż kogel-mogel się zarumieni, przez ok. 2-3 minuty.

Gotowe naleśniki zapiekane pod koglem-moglem podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej smakują jeszcze gorące. Możesz pospać je z wierzchu odrobiną mielonego cynamonu lub kardamonu albo cukru cynamonowego.