Śliwki konserwowe to prawdziwa gratka dla tych, którzy nie przepadają za słodkim, ale nie odmawiają sobie owoców i chętnie sięgają po domowe przetwory jak u babci. Podobnie jak to bywa z gruszkami, dynią lub buraczkami na zimę, trudno jednak samemu znaleźć odpowiedni balans słodyczy i kwasowości, dlatego warto sięgnąć po sprawdzone proporcje. Siostra Anastazja zdradza, jak zrobić śliwki pod gust każdego łakomczucha i dosmacza je przyprawami korzennymi, tak że pasują zarówno do obiadu z kurczaka, jak i do ciasta lub racuchów.
Jak zrobić śliwki w occie metodą siostry Anastazji?
Siostra Anastazja proponuje tradycyjną, sprawdzoną metodę marynowania śliwek, gdzie nie wystarczy upchać owoców do słoików i przykryć wodą z octem. Najpierw moczy się je trzykrotnie w gorącej zalewie, dzięki czemu są wyjątkowo aromatyczne bez konieczności dorzucania całych garści przypraw.
Kluczowe jest wykorzystanie śliwek, które są jeszcze dość twarde, inaczej zbyt mocno się rozpadną, leżakując w słoikach. Z tego samego powodu najlepiej marynować je w całości, ale trzeba pamiętać o nakłuciu ich wykałaczką, inaczej skórka popęka rozpierana przez miąższ. Alternatywnie można pokroić je w połówki. Jest to wygodniejsza opcja dla tych, którzy chcą wyjadać śliwki prosto ze słoiczka, bo nie trzeba już bawić się w usuwanie pestek.
Śliwki w occie przygotowane metodą siostry Anastazji są niezwykle trwałe. Mogą przetrwać w spiżarni nawet kilka kolejnych sezonów. Oto, jak je zrobić krok po kroku:
Przepis na śliwki w occie siostry Anastazji
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 kg cukru
- 2 szklanki wody
- 1 laska cynamonu
- kilka goździków
Przygotowanie:
- Umyj owoce. Każdy nakłuj wykałaczką w kilku miejscach i włóż je do dużego naczynia.
- Zagotuj ocet z wodą i cukrem oraz przyprawami. Zalej tak przygotowaną marynatą śliwki. Odstaw je na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Odlej zalewę i ponownie ją zagotuj, a następnie zalej śliwki i odstaw. Powtórz tę czynność jeszcze raz.
- Przełóż śliwki do słoików. Przykryj gorącą marynatą, zostawiając 1 cm wolnego miejsca pod wieczkiem. Dobrze zakręć słoiki i pasteryzuj je w garnku z wrzącą wodą przez 15-20 minut.
- Odstaw gotowe śliwki konserwowe do całkowitego wystygnięcia, a potem przenieś do spiżarni. Powinny marynować się przez minimum 2 tygodnie, żeby nabrać pełni smaku.
Do czego wykorzystać śliwki konserwowe?
Śliwki siostry Anastazji to ciekawe połączenie słodkich i wytrawnych smaków, znane zapewne wielu, ale nie każdy potrafi osiągnąć tak dobry balans. Najlepiej sprawdzą się do dań z drobiu, na przykład do kotlecików z indyka lub filetów z kurczaka zamiast surówki. Słoiczek można postawić także obok przystawek takich jak deska serów, pasztet lub pieczone mięsa na zimno. Wybitnie pasują do schabu.
Ponieważ nie są bardzo kwaśne oraz pachną goździkami i cynamonem, można także wykorzystać je do deserów. Przypadną do gustu szczególnie tym, którzy nie przepadają za mocno słodkimi pozycjami na podwieczorek. Możesz dodać je do brownie lub ukoronować nimi racuchy na maślance.
Źródło przepisu: „153 przetwory i dania mięsne siostry Anastazji", Wydawnictwo WAM

















