Takie ciasto zachwyca puszystością, miękkością i wilgotnością, choć nie jest aż tak płynne jak brownie. Kolejne kawałki znikają praktycznie od razu i to niemal z patelni. Potrzebujesz do niego zaledwie 6 dużych truskawek i dodatkowych składników, które każdy z reguły ma w kuchni, więc przy takim deserze nie zbankrutujesz. Przyda ci się za to wyćwiczony biceps i sprawna ręka (lub pomocna dłoń). Na taki deser każdy łakomczuch „zapracuje” z przyjemnością.

Jak zrobić ciasto truskawkowe bez pieczenia?

Ciasto truskawkowe z patelni to alternatywa dla pieczonych ciast wymagających nagrzewania piekarnika. Wraz z temperaturą wewnątrz rośnie temperatura w całej kuchni, a jeśli ktoś jeszcze mieszka na poddaszu (tak jak ja) lub na ostatnim piętrze pod blaszanym dachem, mieszkanie zamienia się w saunę. Odechciewa się robienia wszelkich ciast. 

Ciasto truskawkowe bez pieczenia przypomina nieco francuskie clafoutis z biszkoptowo-jajeczną masą lub odwracane ciasto, ale bez piekarnika. Sekretem jego wilgotności nie jest olej, a duszenie pod przykrywką. Nie zdejmuj jej, by sprawdzić, jak ciasto się robi, by nie oklapło. Zrób to tylko raz, podczas odwracania go na 2. stronę (za pomocą podsuniętego pod patelnię talerza - szczegóły w przepisie poniżej). Wilgotności dodatkowo nadają mu podsmażone, a następnie duszone owoce.

Ciasto jest puszyste nie tylko dzięki proszkowi do pieczenia, ale też mocno napowietrzonej, spulchnionej, porządnie wytrzepanej masie. Trzepaczki nie odłożysz ani na moment. Podczas wyrabiania masy zrobisz też przy okazji rzeźbę. 

Przepis na ciasto truskawkowe z patelni

Składniki:

  • 5-6 dużych truskawek
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 100 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, osusz, obierz i pokrój truskawki w grubsze plastry (ok. 0,5 cm). Odłóż na bok.
  2. Do miski wbij jajko, wsyp cukier i ubij trzepaczką lub rózgą. Dodaj kakao, wymieszaj ponownie do połączenia z resztą masy jajecznej i aż nie będzie grudek.
  3. Wlej mleko i ponownie wymieszaj na jednolitą, puszystą, dobrze napowietrzoną masę. 
  4. Wciąż mieszając, dodawaj stopniowo 200 g mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj na aksamitnie gładką masę bez grudek. 
  5. Roztop na patelni masło. 
  6. Rozłóż na nim plastry truskawek. Podsmaż ok. 3 minuty bez mieszania owoców. 
  7. Zalej owoce ciastem. Przykryj i duś na małym ogniu 10 minut. Następnie podłóż talerz pod patelnię, odwróć ją szybko do góry dnem i zsuń ciasto z powrotem na patelnię. 
  8. Przykryj i duś na małym ogniu kolejne 10 minut. 
  9. Przełóż na talerz, wystudź, posyp cukrem pudrem i podawaj.

Ciasto truskawkowe z patelni możesz też podawać na ciepło, jak szarlotkę; z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną obok. Jesienią i zimą takie ciasto będzie wspaniałe z pomarańczami, mandarynkami lub gruszkami zamiast truskawek. Zachowaj przepis na później.