Ten deser to idealne połączenie ciepłych, soczystych owoców z chrupiącą kruszonką. Pachnie obłędnie i najlepiej smakuje jak jagodzianki - jeszcze na ciepło, z odrobiną lodów śmietankowych albo posypane cukrem pudrem. Robisz je z tego, co masz pod ręką: masło, mąka, cukier, płatki owsiane i owoce.
Zero drożdży, zero czekania. Jako dodatkowy bonus możesz przygotować szybki i prosty lukier, gdy jagody pod kruszonką się dopiekają. Wtedy deser będzie smakować już prawie jak pracochłonne drożdżówki - ale gotowy kilka razy szybciej.
Jak zrobić owoce pod kruszonką? Przydatne wskazówki
Nie musisz umieć piec, żeby zrobić ten deser. Wystarczy wymieszać owoce z odrobiną cukru, dodać trochę mąki ziemniaczanej, żeby sok nie wypłynął, a na wierzch położyć kruszonkę. Pieczesz, a potem tylko wyjmujesz i serwujesz. Żadnego wałkowania, wyrabiania, oczekiwania. Wersja idealna dla zabieganych, dla tych, co nie lubią drożdżowego albo po prostu mają ochotę na coś prostego.
Nie pomijaj wanilii. Użyj najlepiej prawdziwej laski, a nie aromatu. Wymieszaj jej wnętrze z cukrem - wtedy nie zbije się w grudki. Kruszonkę zagnieć palcami - będziesz mieć lepsze wyczucie struktury i uzyskasz różnorodne grudki, które lepiej chrupią. Jeśli jednak bardzo ci się śpieszy, możesz zrobić to w robocie kuchennym. Tylko pamiętaj - robot też trzeba potem umyć, a ręce myje się szybciej.
Połowę mąki pszennej możesz zastąpić krupczatką. Możesz też dodać łyżkę kaszy manny albo garść siekanych migdałów. Dobrze sprawdzają się również pokruszone orzechy laskowe albo włoskie. Kruszonka będzie bardziej chrupać, a przy okazji zyska dodatkowy aromat
Przepis na jagody pod kruszonką
Składniki na spód:
- 500 g jagód
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej, wg preferencji)
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub wnętrze 1 laski wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła (czyli 3/4 kostki)
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
- Umyj jagody i osusz je na sitku.
- Przekrój laskę wanilii, wyskrob ziarenka i wymieszaj z cukrem.
- W misce połącz jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego lub do kilku mniejszych kokilek.
- W drugiej misce zagnieć palcami kruszonkę z mąki, płatków owsianych, cukru i masła.
- Posyp owoce kruszonką.
- Wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Co możesz podmienić w tym przepisie?
Zamiast jagód możesz użyć malin, truskawek, śliwek lub mieszanki owoców leśnych. Kruszonka będzie równie smaczna z dodatkiem orzechów lub wówczas, gdy dodasz trochę cynamonu lub granoli.
Jeśli nie masz płatków owsianych, możesz je całkiem pominąć i dać tylko mąkę. W wersji bezglutenowej użyj mąki migdałowej lub kokosowej i bezglutenowych płatków.
















