Sezon na ogórki gruntowe trwa w najlepsze, a większości miłośników przetworów w głowie tylko kiszone i kiszone. A może warto w końcu spróbować czegoś innego? Choćby w ramach eksperymentu, jeden słoiczek. Z tym przepisem warto zaryzykować. Dżem z ogórków to pomysł dla potomnych – niby dziwadełko, ale ma mnóstwo sensu. Powszechnie uwielbiane warzywo charakteryzuje bardzo subtelny smak, więc wdzięcznie chłonie wszelkie aromaty. Poza tym jest przyjemnie orzeźwiające i doskonale łączy się z wieloma owocami.

Dżem z ogórków – przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 600 g cukru
  • sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

  1. Obierz ogórki. Przetnij je wzdłuż na pół i wytnij gniazda nasienne. Postaraj się, żeby nie stracić zbyt dużo miąższu, ale pozbyć się przerośniętych pestek, które będą potem przeszkadzać w dżemie. 
  2. Pokrój ogórki w kostkę. Wrzuć je do garnka razem z cukrem. Zacznij powoli podgrzewać. Nie musisz się obawiać, że się przypalą, bo bardzo szybko puszczają wodę. Gotuj przez około 1,5 godziny, aż odparuje większość płynu. 
  3. Dodaj sok z cytryny. Składnik ten nie tylko podkręca orzeźwiający smak ogórków, ale także zawiera pektyny, które są niezbędne, żeby zagęścić dżem. Nie pomijaj go. Gotuj wszystko jeszcze przez mniej więcej 30 minut.
  4. Zrób test talerzyka. Włóż go na kilka minut do zamrażarki, a potem rozsmaruj na nim odrobinę dżemu. Jeśli zgęstnieje na tyle, że nie będzie spływał, to znaczy, że jest gotowy. Jeśli wydaje ci się za rzadki, możesz ewentualnie dodać 10–15 g pektyny spożywczej do przetworów. 
  5. Przelej gorący dżem do czystych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj je przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 110°C. Odstaw do góry dnem. Kiedy przetwory całkowicie wystygną, przenieś je do spiżarni. 

Co możesz dodać do dżemu ogórkowego?

Cała magia tego dżemu polega na tym, że ma uniwersalny smak i nie pokłóci się praktycznie z żadnym składnikiem, jaki tylko sobie zamarzysz. Przede wszystkim warto dodać do niego zielone jabłko – to klasyk w połączeniu z ogórkiem, a dodatkowo zawiera dużo naturalnej pektyny, która zagęści przetwory. Możesz także wykorzystać:

  • wanilię – chociaż może się wydawać, że to dziwne zestawienie, pamiętaj, że robisz słodki dżem, który niewiele różni się od owocowego. Wszelkie korzenne przyprawy poczują się tu jak w domu. Nie tylko wanilia, ale także cynamon lub kardamon, a w wersji „premium" – szafran
  • korzeń imbiru – jeśli lubisz wyraziste przetwory. Co ciekawe, imbir jest nie tylko lekko pikantny i korzenny, ale ma także cytrusowy posmak, który świetnie komponuje się z ogórkiem. 
  • owoce jałowca – z takim dodatkiem dżem sprawdzi się także do wytrawnych dań, na przykład do kaczki lub wieprzowiny.

Do czego wykorzystać dżem z ogórków gruntowych?

Chociaż pierwszy instynkt podpowiada, że to wytrawne przetwory, postaraj się go stłamsić. Dżem z ogórków nie różni się wiele zastosowaniem od konfitury z malin, porzeczek lub agrestu, choć ma nieco łagodniejszy smak. Możesz posmarować nim zwykłe kanapki albo naleśniki. Przyda się nawet do wypieków – w przypływie kulinarnej fantazji przełóż nim czekoladowy lub cytrynowy biszkopt. Zaskoczysz wszystkich domowników, gdy podasz dżem ogórkowy do gofrów lub smażonych placuszków z serka wiejskiego na śniadanie. A skoro już o pierwszym posiłku dnia mowa, możesz wykorzystać te nietypowe przetwory do dosłodzenia owsianki lub jogurtu z granolą.