Sezon na ogórki gruntowe trwa w najlepsze, a większości miłośników przetworów w głowie tylko kiszone i kiszone. A może warto w końcu spróbować czegoś innego? Choćby w ramach eksperymentu, jeden słoiczek. Z tym przepisem warto zaryzykować. Dżem z ogórków to pomysł dla potomnych – niby dziwadełko, ale ma mnóstwo sensu. Powszechnie uwielbiane warzywo charakteryzuje bardzo subtelny smak, więc wdzięcznie chłonie wszelkie aromaty. Poza tym jest przyjemnie orzeźwiające i doskonale łączy się z wieloma owocami.
Dżem z ogórków – przepis
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 600 g cukru
- sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
- Obierz ogórki. Przetnij je wzdłuż na pół i wytnij gniazda nasienne. Postaraj się, żeby nie stracić zbyt dużo miąższu, ale pozbyć się przerośniętych pestek, które będą potem przeszkadzać w dżemie.
- Pokrój ogórki w kostkę. Wrzuć je do garnka razem z cukrem. Zacznij powoli podgrzewać. Nie musisz się obawiać, że się przypalą, bo bardzo szybko puszczają wodę. Gotuj przez około 1,5 godziny, aż odparuje większość płynu.
- Dodaj sok z cytryny. Składnik ten nie tylko podkręca orzeźwiający smak ogórków, ale także zawiera pektyny, które są niezbędne, żeby zagęścić dżem. Nie pomijaj go. Gotuj wszystko jeszcze przez mniej więcej 30 minut.
- Zrób test talerzyka. Włóż go na kilka minut do zamrażarki, a potem rozsmaruj na nim odrobinę dżemu. Jeśli zgęstnieje na tyle, że nie będzie spływał, to znaczy, że jest gotowy. Jeśli wydaje ci się za rzadki, możesz ewentualnie dodać 10–15 g pektyny spożywczej do przetworów.
- Przelej gorący dżem do czystych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj je przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 110°C. Odstaw do góry dnem. Kiedy przetwory całkowicie wystygną, przenieś je do spiżarni.
Co możesz dodać do dżemu ogórkowego?
Cała magia tego dżemu polega na tym, że ma uniwersalny smak i nie pokłóci się praktycznie z żadnym składnikiem, jaki tylko sobie zamarzysz. Przede wszystkim warto dodać do niego zielone jabłko – to klasyk w połączeniu z ogórkiem, a dodatkowo zawiera dużo naturalnej pektyny, która zagęści przetwory. Możesz także wykorzystać:
- wanilię – chociaż może się wydawać, że to dziwne zestawienie, pamiętaj, że robisz słodki dżem, który niewiele różni się od owocowego. Wszelkie korzenne przyprawy poczują się tu jak w domu. Nie tylko wanilia, ale także cynamon lub kardamon, a w wersji „premium" – szafran
- korzeń imbiru – jeśli lubisz wyraziste przetwory. Co ciekawe, imbir jest nie tylko lekko pikantny i korzenny, ale ma także cytrusowy posmak, który świetnie komponuje się z ogórkiem.
- owoce jałowca – z takim dodatkiem dżem sprawdzi się także do wytrawnych dań, na przykład do kaczki lub wieprzowiny.
Do czego wykorzystać dżem z ogórków gruntowych?
Chociaż pierwszy instynkt podpowiada, że to wytrawne przetwory, postaraj się go stłamsić. Dżem z ogórków nie różni się wiele zastosowaniem od konfitury z malin, porzeczek lub agrestu, choć ma nieco łagodniejszy smak. Możesz posmarować nim zwykłe kanapki albo naleśniki. Przyda się nawet do wypieków – w przypływie kulinarnej fantazji przełóż nim czekoladowy lub cytrynowy biszkopt. Zaskoczysz wszystkich domowników, gdy podasz dżem ogórkowy do gofrów lub smażonych placuszków z serka wiejskiego na śniadanie. A skoro już o pierwszym posiłku dnia mowa, możesz wykorzystać te nietypowe przetwory do dosłodzenia owsianki lub jogurtu z granolą.

















