Aby babka wielkanocna wyszła idealnie wilgotna i mięciutka, warto dorzucić do ciasta 2 popularne owoce i wcale nie chodzi tu o świeże jabłka czy brzoskwinie z puszki. Istnieje lepszy sposób na uzyskanie maksymalnie wyrazistej i aromatycznej masy, o którym mało się mówi. Zobacz sprytny przepis na wilgotną babkę owocową, a gdy ją podasz, z pewnością zachwycisz wszystkich gości. 

Jak zrobić babkę, żeby była wilgotna?

Każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na babkę wielkanocną. Może to być babka drożdżowa parzona, piaskowa, majonezowa czy marmurkowa, a to tylko początek najpopularniejszych przepisów, jakie przychodzą na myśl. Każde tego typu ciasto ma jednak nieco inną strukturę, a babki mają to do siebie, że potrafią być dość suche i zapychające.

Jeśli więc zależy ci na wilgotnym, mięciutkim cieście, wypróbuj połączenie dwóch popularnych owoców w jednej blaszce. Chodzi tu o prostą masę z dodatkiem rozgniecionych bananów i soku oraz skórki z cytryny. Takie połączenie nie tylko dodaje mnóstwo smaku i aromatu, ale genialnie wpływa na strukturę upieczonego ciasta. Zobacz więc dokładny przepis poniżej i koniecznie przetestuj taką wilgotną babkę w tym roku na Wielkanoc. 

Babka cytrynowo-bananowa - przepis

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cytryny
  • 100 ml oleju rzepakowego + odrobina do wysmarowania foremki
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a formę do babki dokładnie wysmaruj olejem.
  2. Cytryny dokładnie umyj i sparz. Najpierw zetrzyj z nich całą skórkę, a potem wyciśnij sok.
  3. Banany obierz i połam na kawałki, a potem rozgnieć widelcem na gładki mus.
  4. Do bananowego puree dodaj cukier oraz skórkę i połowę soku z cytryny. Wbij też jajka i wlej olej, a potem całość zmiksuj na gładką masę. 
  5. Na koniec stopniowo wsypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz składniki na jednolite ciasto.
  6. Gotową masę bananowo-cytrynową przelej do foremki i wstaw do piekarnika na około 40 minut. 
  7. Upieczoną babkę odstaw do wystudzenia, a potem polej po wierzchu prostym lukrem z reszty soku z cytryny oraz cukru pudru.