Wigilijny barszcz czerwony powinien być lekko kwaśny, pieprzny i wyrazisty, dobrze skoncentrowany i rubinowy. Do takiej zupy dodatki nie mogą być byle jakie. Ile domów, tyle opcji. Takie babeczki do barszczu są smakowite również i bez niego. Sprawdzą się także i po świętach, do przegryzienia w pracy między kolejnymi zadaniami, albo na sylwestrową zabawę.

Z czym podawać barszcz czerwony oprócz uszek?

Zazwyczaj tę zupę podaje się z uszkami, inni zaś zajadają się przy niej pasztecikami i krokietami. U mojej teściowej zalewa się barszczem pełnowymiarowe pierogi. U mnie w domu najczęściej pojawiały się uszka, ale zdarzało nam się podawać barszcz do krokietów czy z fasolą. Bywało też tak, że pojawiał się osączony jaś z puszki. To dobre wyjście, jeśli komuś już brakuje czasu na moczenie i gotowanie suszonej fasoli.

Są też i bardziej oryginalne pomysły, np. paluchy z ciasta francuskiego lub drożdżowego z kminkiem czy też babeczki ziemniaczane. To rozwiązanie bez wałkowania ciasta, lepienia i obaw, czy nic się nie rozpadnie podczas gotowania. Bez stresu i problemu, wychodzą zawsze. Robię je z odsączonych mocno ziemniaków połączonych z przesmażoną cebulą i kapustą kiszoną. Ten prosty miks łączy mąka, a całość doprawiamy solą (ostrożnie, kapusta jest już dość słona), pieprzem i majerankiem lub mielonym kminkiem. Doda on świątecznego aromatu i klimatu babeczkom - do kiszonej kapusty nie ma nic lepszego. W tej formie sceptycy nawet go nie zauważą. 

Przepis na babeczki ziemniaczane do barszczu

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 cebule
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki masła
  • pieprz, sól i kminek (może być mielony) lub majeranek do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz kapustę kiszoną, porządnie odciśnij i posiekaj. Obierz ziemniaki i cebulę. Zetrzyj je osobno na dużych oczkach tarki. Przełóż do 2 osobnych misek. Ziemniaki lekko osól, wymieszaj. Odłóż je na 15 minut (na czas smażenia reszty składników). 
  2. Rozgrzej masło na patelni i zeszklij cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dodaj kapustę kiszoną.
  3. Duś kilka minut na odkrytej patelni - odparuj kapustę jak najbardziej, na patelni nie powinno być zbędnego płynu.
  4. Przełóż kapustę z cebulą do miski i wystudź. Do wystudzonej masy dodaj starte i odciśnięte ziemniaki, przesiej mąkę, wbij jajka i dopraw: solą, pieprzem i majerankiem roztartym w dłoniach lub mielonym kminkiem. Wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
  5. Wysmaruj formę na babeczki masłem, przełóż do środka masę - zostaw od brzegu nieco wolnego miejsca.
  6. Nagrzej piekarnik do 190 st. C i piecz babeczki ziemniaczane ok. 30 minut - do zezłocenia i ścięcia się wierzchu.

Babeczki ziemniaczane doskonale pasować będą nie tylko do barszczu wigilijnego, ale też grzybowej i innych zup - codziennych i odświętnych, np. do kremów warzywnych, w tym np. zupy cebulowej, kremu czosnkowego czy nawet do zupy pieczarkowej.